Kurczak w płatkach kukurydzianych
Płatki kukurydziane zlane mlekiem – lub wsypane do mleka, ponieważ jeśli chodzi o ich przyrządzenie, to są dwie szkoły – kojarzą się ze szybkim sposobem na śniadanie, które zapewni odpowiednią dawkę energii i pozwoli dobrze zacząć dzień. Czy jednak to jedyne ich zastosowanie w kuchni? Tak, jeżeli nie chce się wykorzystać wyobraźni, bowiem płatki kukurydziane ze swoją chrupkością i ze swoim smakiem mogą okazać się także dobrym sposobem na panierkę do kurczaka, który to zasmakuje nie tylko dzieciom.
Niecodzienny smak kurczaka
Kurczak jest mięsem, które najczęściej pojawia się na talerzach w porze obiadu, ponieważ jest szeroko dostępny i łatwy do przygotowania. Czasami warto, poza zwykłą, tradycyjną panierką z jajka i tartej bułki, podać go w nieco zmienionej wersji. I tu właśnie z pomocą przyjdą śniadaniowe płatki kukurydziane, których smak wpłynie także na mięso. Całość będzie o wiele bardziej chrupiąca, a dzięki zastosowaniu przypraw oraz odpowiedniemu pieczeniu mięso pozostanie soczyste.
Płatki kukurydziane, wbrew temu, co mówi się o wszelkich płatkach na śniadanie, są uznawane za żywność zdrową, o ile nie zawierają w sobie dodatków ani cukru – mowa tu o najmniej przetworzonej ich wersji). Produkowane są w procesie ekstruzji z ziaren kukurydzy. Stanowią one źródło białka – w 100 gramach znajdziemy go 7,5 grama – a także witaminy C, witamin z grupy B czy fosforu.
Jako że kukurydza jest zbożem bezglutenowym, produkowane z niej płatki są idealne dla osób z celiakią czy nietolerancją glutenu.
Ze względu na ich smak warto dać im szansę i stworzyć z nich pyszne nuggetsy, na które przepis poniżej.
Składniki na 2-4 porcje:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 1 i ½ słodkiej papryki mielonej
- ½ łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 2 i ½ szklanki płatków kukurydzianych
- 4 łyżki oliwy extra virgin lub roztopionego masła
Przygotowanie
Mięso umyć i odkroić tłuszcz. Filety pokroić na około 2,5 cm kawałki, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
Płatki pokruszyć lub przez chwilę miksować w malakserze.
W misce zmiksować na jednolitą masę mleko z mąką, jajkiem, solą, pieprzem oraz obiema paprykami. Filety włożyć do masy i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyjmować po kawałku mięsa z ciasta i obtaczać w płatkach kukurydzianych, układać na blasze do pieczenia. Posypać solą i skropić oliwą lub roztopionym masłem. Piec przez około 15 minut.
Kurczaka podawać z ulubionymi dodatkami: frytkami, surówką typu colesław, sosem czosnkowym.