Marchewkowe muffinki

Marchewkowe muffinki czy babeczki?

A Wy jak je nazywacie? Dla niektórych muffinki to po prostu inna nazwa babeczek, dla innych stanowią bardzo dużą różnicę. Muffinki powinny być bardziej wilgotne, wyższe, ale przede wszystkim nie zapychające. Babeczkami natomiast nazywamy zarówno te, które stanowią jedynie podstawę do wypełnienia z bitej śmietany i owoców, jak również podobne do muffinek, ciastka które wkładany np. do wielkanocnego koszyczka. Ciasto marchewkowe również zagościło na stałe nie tak dawno temu, choć przepis na nie znały już nasze babcie i prababcie. To jak to z tym jest? Niezależnie od nazwy i formy podania, jedno jest pewne – musi być pysznie i wyglądać zjawiskowo. Z tym przepisem z pewnością Wam się to uda. Nie jest to trudne, a potrafi zaskoczyć niejednego niejadka marchewek i nie tylko. Każdy fan słodyczy, będzie zachwycony. Połączenie słodkiej marchewki z puszystym, lekko wilgotnym ciastem to prawdziwy obłęd dla kubków smakowych. Idealne na niedzielny deser, a nawet jako przekąska do pracy.

Zatem zabierajmy się do pracy.

Składniki:

  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 4 jajka w rozmiarze M
  • 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
  2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (odmierzamy dwie pełne szklanki).
  3. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą, cynamonem, cukrem waniliowym i imbirem przesiewamy przez sitko do miski.
  4. W drugiej misce mieszamy mokre składniki do połączenia tj. jajka, olej, cukier. Dodajemy startą marchewkę i mieszamy.
  5. Do mieszaniny z mąki dodajemy po łyżce mieszaniny z jajek i marchewki i mieszamy do połączenia i wykończenia masy mokrej.
  6. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, wkładamy masę na 3/4 wysokości foremek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 25 minut do tzw. suchego patyczka.
  7. Gotowe muffiny wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Po wystudzeniu możemy oblać je lukrem.

Przepis na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny/ pomarańczy/ limonki
  • skórka z pomarańczy/cytryny

Mieszamy wszystkie składniki, aż powstanie gęsty, szklisty lukier. Jeśli chcemy stworzyć lukier królewski, który zastygnie na twardą, błyszczącą skorupkę, dodajemy jedno białko jajka. Polewamy muffinki i czekamy, aż lukier zastygnie.