Makaron ze szpinakiem i fetą

Makaron i szpinak – zniewalające połączenie

Nie od dziś wiadomo, że szpinak jest zdrowy. W dzieciństwie wszyscy chyba oglądaliśmy bajkę o marynarzu, który dostawał przypływu siły po zjedzeniu szpinaku. Ma on bowiem wiele zalet, zawiera on bowiem wiele cennych dla naszego organizmu składników odżywczych, m.in. witamin i soli mineralnych, ale także beta-karoten i luteinę. Witaminy jakich nam dostarcza to głownie witamina C, żelazo, potas i kwas foliowy. Szpinak można jeść zarówno na surowo jak i w wersji przetworzonej. Chroni ogranizm przed chorobami nowotworowymi i miażdżycą. Polecany jest przede wszystkim osobom znerwicowanym i zestresowanym. Trudny dzień w pracy warto więc zakończyć przepysznym makaronem ze szpinakiem i fetą – z pewnością posłuży to Twojemu organizmowi i zredukuje stres. A nie od dziś wiemy, że dobre jedzenie działa kojąco na nerwy i poprawia nastrój, dodając do tego dobroczynność szpinaku, nasze ciało i dusza będą wdzięczne. Przepis ten ma jeszcze jedną bardzo ważną zaletę – przygotujesz go w dosłownie 15 minut. Czy może być lepiej?

Składniki:

  • 200 g suchego makaronu (rodzaj dowolny, taki jaki lubisz)
  • 250 g liści szpinaku baby
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 100 g sera feta
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Szpinak należy umyć pod bieżącą zimną wodą.
  2. Wodę w garnku zagotować z dodatkiem soli. Kiedy będzie wrząca dodać makaron i gotować wg przepisu na opakowaniu. Następnie przecedzić na durszlaku i przelać zimną wodą.
  3. Na patelni z grubym dnem roztopić masło.
  4. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę.
  5. Cebulę zeszklić na maśle, na średniej mocy palnika mieszając od czasu do czasu.
  6. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wprost na patelnię. Podsmażać razem z cebulą.
  7. Na patelnię dodać cały szpinak. Ostrożnie mieszać całość. Po chwili szpinak zacznie tracić swoją objętość. Przykryć patelnię, zmniejszyć moc palnika i podsmażać od czasu do czasu mieszając przez 10 minut.
  8. Do szpinaku dodać przyprawy: szczyptę soli, szczyptę pieprzu i szczyptę mielonej gałki muszkatołowej. Dolać sok z limonki i wszystko razem dokładnie wymieszać.
  9. Wlać śmietankę 30%, należy mieszać wszystko przez ok. 5 minut, następnie pozostawić na minutę i zdjąć z ognia.
  10. Ser feta pokruszyć w dłoniach, lub pokroić w kostkę.
  11. Makaron nałożyć na talerz, na wierzch nałożyć szpinak, całość posypać serem feta.