Makaron ze szpinakiem i fetą
Makaron i szpinak – zniewalające połączenie
Nie od dziś wiadomo, że szpinak jest zdrowy. W dzieciństwie wszyscy chyba oglądaliśmy bajkę o marynarzu, który dostawał przypływu siły po zjedzeniu szpinaku. Ma on bowiem wiele zalet, zawiera on bowiem wiele cennych dla naszego organizmu składników odżywczych, m.in. witamin i soli mineralnych, ale także beta-karoten i luteinę. Witaminy jakich nam dostarcza to głownie witamina C, żelazo, potas i kwas foliowy. Szpinak można jeść zarówno na surowo jak i w wersji przetworzonej. Chroni ogranizm przed chorobami nowotworowymi i miażdżycą. Polecany jest przede wszystkim osobom znerwicowanym i zestresowanym. Trudny dzień w pracy warto więc zakończyć przepysznym makaronem ze szpinakiem i fetą – z pewnością posłuży to Twojemu organizmowi i zredukuje stres. A nie od dziś wiemy, że dobre jedzenie działa kojąco na nerwy i poprawia nastrój, dodając do tego dobroczynność szpinaku, nasze ciało i dusza będą wdzięczne. Przepis ten ma jeszcze jedną bardzo ważną zaletę – przygotujesz go w dosłownie 15 minut. Czy może być lepiej?
Składniki:
- 200 g suchego makaronu (rodzaj dowolny, taki jaki lubisz)
- 250 g liści szpinaku baby
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 łyżki stołowe masła
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z limonki
- 150 ml śmietanki 30%
- 100 g sera feta
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Szpinak należy umyć pod bieżącą zimną wodą.
- Wodę w garnku zagotować z dodatkiem soli. Kiedy będzie wrząca dodać makaron i gotować wg przepisu na opakowaniu. Następnie przecedzić na durszlaku i przelać zimną wodą.
- Na patelni z grubym dnem roztopić masło.
- Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę.
- Cebulę zeszklić na maśle, na średniej mocy palnika mieszając od czasu do czasu.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wprost na patelnię. Podsmażać razem z cebulą.
- Na patelnię dodać cały szpinak. Ostrożnie mieszać całość. Po chwili szpinak zacznie tracić swoją objętość. Przykryć patelnię, zmniejszyć moc palnika i podsmażać od czasu do czasu mieszając przez 10 minut.
- Do szpinaku dodać przyprawy: szczyptę soli, szczyptę pieprzu i szczyptę mielonej gałki muszkatołowej. Dolać sok z limonki i wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Wlać śmietankę 30%, należy mieszać wszystko przez ok. 5 minut, następnie pozostawić na minutę i zdjąć z ognia.
- Ser feta pokruszyć w dłoniach, lub pokroić w kostkę.
- Makaron nałożyć na talerz, na wierzch nałożyć szpinak, całość posypać serem feta.