Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem
Cannelloni z mięsem mielonym to pyszne i sycące danie, doskonałe na obiad dla całej rodziny. Danie to nie jest kosztowne, ani też zbyt pracochłonne, dzięki czemu, możesz je przygotować bez problemu. Przeczytaj przepis na cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem i zaskocz najbliższych smaczną potrawą.
Składniki do przygotowania cannelloni z mięsem mielonym
- 250g makaronu cannelloni, czyli rurki do nadziewania
- 500g mielonego mięsa z indyka lub wymieszać pół na pół mięso z indyka z mięsem wołowym, wówczas danie ma lepszy smak i jest bardziej wyraziste
- 200g świeżego szpinaku lub szpinaku mrożonego
- 1 duża cebula lub dwie mniejsze
- 700ml przecieru pomidorowego
- ¼ szklanki mleka
- 125ml bulionu
- 200-250g mozzarelli
- przyprawy – świeża bazylia, dwie łyżeczki suszonego oregano, dodatkowo ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Nadzienie:
- Do dużej miski włóż mięso mielone i dopraw je solą oraz pieprzem oraz suszone oregano.
- Na rozgrzanej patelni zeszklij pokrojoną drobno cebulę. Musisz ją stale mieszać, ponieważ cebula, szczególnie drobno pokrojona łatwo się przypala.
- Na tą samą patelnię wyłóż mrożony lub świeży, umyty szpinak. Ciągle mieszając, poczekaj aż szpinak zwiędnie i zacznie zmieniać kolor na ciemniejszy.
- Zestaw patelnię z ognia, poczekaj aż chwilę wystygnie i na dużej desce posiekaj szpinak, jeśli był on podsmażany w całości.
- Dodaj posiekany szpinak z cebulą do mięsa mielonego z przyprawami. Wymieszaj całość starannie i dodawaj stopniowo mleko, dokładnie tyle ile jest wskazane w przepisie powyżej.
Sos pomidorowy:
- Pokrój czosnek na plasterki. Do małego rondla wlej olej, dodaj czosnek, przecier pomidorowy oraz bulion. Zagotuj całość, doprawiając solą, pieprzem, szczyptą cukru i świeżą bazylią.
- Połowę sosu wlej do mięsa mielonego i dokładnie wymieszaj.
Pieczenie cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem
- Rurki cannelloni nadziewaj mięsnym farszem.
- Na dno naczynia żaroodpornego wylej trochę sosu pomidorowego.
- Na wylany sos pomidorowy wykładaj rurki cannelloni z farszem mięsnym. Cannelloni musi być dosyć ściśle ułożone jedną warstwą. Na ułożoną warstwę wylej pozostałą część sosu pomidorowego i posyp starkowaną mozzarellą.
- Przykryj swoje danie folią aluminiową błyszczącą stroną do wewnątrz.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni i wstaw do niego naczynie żaroodporne z cannelloni.
- Pozostaw w piekarniku przez 30 minut, a następnie zdejmij folię i zapiekaj jeszcze przez 15 minut.
Twoje cannelloni po tym czasie jest gotowe. Wykładaj na talerze, kiedy danie jest gorące.
Smacznego!