Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem

Cannelloni z mięsem mielonym to pyszne i sycące danie, doskonałe na obiad dla całej rodziny. Danie to nie jest kosztowne, ani też zbyt pracochłonne, dzięki czemu, możesz je przygotować bez problemu. Przeczytaj przepis na cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem i zaskocz najbliższych smaczną potrawą.

Składniki do przygotowania cannelloni z mięsem mielonym

  • 250g makaronu cannelloni, czyli rurki do nadziewania
  • 500g mielonego mięsa z indyka lub wymieszać pół na pół mięso z indyka z mięsem wołowym, wówczas danie ma lepszy smak i jest bardziej wyraziste
  • 200g świeżego szpinaku lub szpinaku mrożonego
  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze
  • 700ml przecieru pomidorowego
  • ¼ szklanki mleka
  • 125ml bulionu
  • 200-250g mozzarelli
  • przyprawy – świeża bazylia, dwie łyżeczki suszonego oregano, dodatkowo ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Nadzienie:

  1. Do dużej miski włóż mięso mielone i dopraw je solą oraz pieprzem oraz suszone oregano.
  2. Na rozgrzanej patelni zeszklij pokrojoną drobno cebulę. Musisz ją stale mieszać, ponieważ cebula, szczególnie drobno pokrojona łatwo się przypala.
  3. Na tą samą patelnię wyłóż mrożony lub świeży, umyty szpinak. Ciągle mieszając, poczekaj aż szpinak zwiędnie i zacznie zmieniać kolor na ciemniejszy.
  4. Zestaw patelnię z ognia, poczekaj aż chwilę wystygnie i na dużej desce posiekaj szpinak, jeśli był on podsmażany w całości.
  5. Dodaj posiekany szpinak z cebulą do mięsa mielonego z przyprawami. Wymieszaj całość starannie i dodawaj stopniowo mleko, dokładnie tyle ile jest wskazane w przepisie powyżej.

Sos pomidorowy:

  1. Pokrój czosnek na plasterki. Do małego rondla wlej olej, dodaj czosnek, przecier pomidorowy oraz bulion. Zagotuj całość, doprawiając solą, pieprzem, szczyptą cukru i świeżą bazylią.
  2. Połowę sosu wlej do mięsa mielonego i dokładnie wymieszaj.


Pieczenie cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem

  1. Rurki cannelloni nadziewaj mięsnym farszem.
  2. Na dno naczynia żaroodpornego wylej trochę sosu pomidorowego.
  3. Na wylany sos pomidorowy wykładaj rurki cannelloni z farszem mięsnym. Cannelloni musi być dosyć ściśle ułożone jedną warstwą. Na ułożoną warstwę wylej pozostałą część sosu pomidorowego i posyp starkowaną mozzarellą.
  4. Przykryj swoje danie folią aluminiową błyszczącą stroną do wewnątrz.
  5. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni i wstaw do niego naczynie żaroodporne z cannelloni.
  6. Pozostaw w piekarniku przez 30 minut, a następnie zdejmij folię i zapiekaj jeszcze przez 15 minut.

Twoje cannelloni po tym czasie jest gotowe. Wykładaj na talerze, kiedy danie jest gorące.
Smacznego!