Doskonały przepis na smażone kotlety schabowe.

Kotlety wieprzowe były jednym z naszych ulubionych rodzinnych, kiedy byliśmy mali, robiono dokładnie tak, jak robiła je moja babcia. Te doskonale smażone kotlety wieprzowe są pełne smaku i bardzo łatwe do wykonania.

Idealne smażone kotlety wieprzowe to komfortowe jedzenie w najlepszym wydaniu. Nie potrzeba wielu składników, aby zrobić niesamowite kotlety wieprzowe – trzymaj się prosto, a przyprawy wykonają całą robotę.

Możesz użyć kotletów schabowych bez kości, jeśli tak wolisz, ale ponieważ smażymy kotlety schabowe, kotlety z kością będą trochę bardziej soczyste i aromatyczne (zazwyczaj mają trochę więcej tłuszczu), co jest kluczowe do ugotowania dobrego kotleta schabowego!

Kość w kotletach schabowych również nieco spowolni proces gotowania, co uchroni go przed rozgotowaniem.

Zanim przejdziemy do składników panierki, będziesz chciał osuszyć kotlet schabowy. Używając ręcznika papierowego, delikatnie poklep kotleta schabowego i postaraj się, aby z kotleta jak najlepiej usunąć nadmiar wilgoci.

To jest KLUCZ do zrobienia panierki na kotlecie wieprzowym. Jeśli pominiesz ten krok, w miarę zagłębiania się w przepis możesz mieć kłopoty z panierowaniem, więc bardzo go polecam.

W misce wymieszaj wszystkie składniki panierki: mąkę, przyprawioną sól, czarny pieprz, przyprawę do steków oraz sól i pieprz według uznania.

Zanurz każdy kotlet schabowy w mieszance przypraw, upewniając się, że każda strona jest całkowicie przykryta.

Pamiętaj, aby włożyć kotlet schabowy do przyprawy, aby naprawdę pokrył cały kotlet – bądź agresywny! Przyprawa to nasz przyjaciel w tym przepisie.

Jak usmażyć idealny kotlet schabowy?

Na dużej patelni na kuchence rozgrzej olej rzepakowy na średnim ogniu. Jeśli masz termometr, chcesz, aby olej miał temperaturę około 160-190 stopni C, aby był wystarczająco gorący do smażenia.

Jeśli nie masz termometru, weź drewnianą łyżkę i zanurz końcówkę rączki w oleju. Olej, który jest wystarczająco gorący do smażenia, będzie bulgotał wokół uchwytu. Jeśli nie bulgocze, to nie jest wystarczająco gorące.

Gdy olej będzie wystarczająco gorący do smażenia, dodaj masło. Gdy masło się rozpuści, dodaj kotlety wieprzowe.

Ile smażyć schabowego? W zależności od grubości smażyć z jednej strony przez 2-3 minuty, a następnie odwrócić i smażyć z drugiej strony przez 1-2 minuty.