Kurczak w sosie śmietanowym z kurkami

Kurczak w pysznym sosie ze złotymi grzybami

Kurczak – bohater wielu dań, dziś wystąpi w towarzystwie sosu śmietanowego i przepysznych kurek. Idealne danie na obiad, przypominające jesień i jeszcze ciepłe popołudnia. Idealnym dodatkiem będą tłuczone ziemniaki z koperkiem i surówka z pora. Drób jest bardzo wdzięcznym mięsem, którego przygotowanie zajmuje stosunkowo niewiele czasu. Pasuje do niego większość dodatków i jest bardzo uniwersalne. Pamiętajmy jednak, żeby zawsze wybierać dobry jakościowo drób. Zawsze trzeba patrzeć na etykiety, bo okazuje się że kurczak kurczakowi nie jest równy i efekt finalny tego samego dania może nas zaskoczyć w zależności od pochodzenia i jakości mięsa. Obecnie możemy znaleźć w najbliższym markecie, wiele rodzajów drobiu. Począwszy od standardowego kurczaka, po tego z wolnego wybiegu kończąc na kukurydzianym.

Czym się różnią? Głównie tym w jakich warunkach przebywają, czym są karmione i ile czasu trwa chów. Nie od dziś wiadomo, że najzdrowszym i najsmaczniejszym mięsem będzie to, gdzie zapewniono długi czas wzrostu i nie używano sztucznych składników do przyspieszenia jego wzrostu. Często na etykietach możemy przeczytać – chów bez antybiotyków, czy naturalnie karmione. Te są zdecydowanie lepszą opcją do podania na obiad. Jeśli już wiemy jakiego kurczaka wybrać, przejdźmy do meritum, czyli z czym to zjeść. W tym przepisie będziemy używać filetów z piersi kurczaka (zasada wyboru mięsa jest taka sama jak przy kupnie całej sztuki mięsa).

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 150 g grzybów – kurek (mogą być mrożone- ale należy je najpierw rozmrozić)
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki stołowe posiekanego koperku
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • dodatkowo – olej roślinny lub oliwa z oliwek i mąka pszenna

Przygotowanie:

  1. Filety myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Pozbywamy się białych błonek, filet kroimy na pół na mniejsze kawałki (tylko jeśli mamy gruby filet).
  2. Mięso rozbijamy tłuczkiem tak, aby miało grubość ok. 1 cm. Nacieramy z obu stron przyprawami wymieszanymi z łyżką oleju (sól, pieprz, kurkuma, papryka).
  3. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, włożyć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i zeszklić. Dodać kurki i smażyć ciągle mieszając ok 4 minuty.
  4. Mięso nałożyć na patelnię, uprzednio odgarniając grzyby na bok. Smażyć z obu stron.
  5. Pod koniec smażenia wlać na patelnię bulion i dodać koperek. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  6. Łyżkę mąki wymieszać ze śmietanką
  7. Wlać śmietankę i delikatnie przemieszać składniki. Trzymać na ogniu delikatnie mieszając ok 3 minuty do momentu aż sos zgęstnieje.