Bitki drobiowe w sosie śmietanowym
Bitki drobiowe to pyszne i sycące danie. Przygotowanie filetów z kurczaka w sosie śmietanowym nie jest skomplikowanym zadaniem i każdy, nawet bez szczególnych umiejętności kulinarnych, poradzi sobie z wykonaniem tej potrawy. Sprawdź, jak przygotować bitki drobiowe w sosie śmietanowym krok po kroku!
Składniki, których potrzebujesz:
- 2 piersi z kurczaka, ale w zależności od apetytu i tego ile chcesz przygotować porcji, możesz zmodyfikować przepis i zwiększać lub zmniejszać proporcje
- około 400ml śmietany 30%
- 1 pęczek świeżego koperku, możesz użyć także suszonego koperku
- 3 łyżki stołowe klarowanego masła lub 3 łyżki innego tłuszczu, może być to olej słonecznikowy lub rzepakowy
- 2 lub 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do przyprawienia, według smaku i upodobań
Przepis ten można też wykonać na orientalną nutę. Wówczas dopraw swoje bitki mieszanką ziół indyjskich lub curry. Gotowe mieszanki ziół i przypraw orientalnych kupisz niemal w każdym sklepie. Nadadzą one wyrazistego smaku Twojej potrawie. Możesz także wcześniej zamarynować mięso, będzie ono bardziej soczyste po uduszeniu i nabierze apetycznego aromatycznego zapachu.
Przygotowanie bitek drobiowych w sosie śmietanowym:
- Umyj mięso, a następnie osusz. Przekrajaj w poprzek włókien po skosie w niewielkie plasterki, o grubości nie większej niż 1,5cm.
- Cebulę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni tłuszcz i wrzuć cebulę oraz czosnek. Zeszklij je, uważając aby cebula nie przypaliła się.
- Na tą samą patelnię włóż plastry kurczaka i smaż do momentu, aż białko na powierzchni mięsa zetnie się.
- Na patelnię wylej śmietankę 30% i zmniejsz ogień. Przykryj pokrywką i mieszaj od czasu do czasu, aby całość się nie przypaliła. Duś pod przykryciem nie dłużej niż 15 minut.
- Pod koniec duszenia dopraw bitki drobiowe solą i pieprzem.
- Gotowe danie posyp posiekanym świeżym koperkiem.
Z czym podawać bitki drobiowe w sosie śmietanowym?
Bitki drobiowe w takim wydaniu pasują do wielu dodatków. Możesz je podawać zarówno z ryżem, jak i ziemniakami. Można je również serwować z kaszą, a nawet pieczywem. Do delikatnych bitek drobiowych pasuje także surówka z marchewki, ogórki kiszone lub małosolne oraz buraczki na ciepło. Danie to jest dobre dla osób, które nie mogą jeść smażonych potraw. Należy pamiętać jedynie, aby wyeliminować wówczas cebulę i czosnek, aby danie to było bardziej odpowiednie dla osób z problemami żołądkowymi. Bitki drobiowe smakują wszystkim – z apetytem zjadają je zarówno dorośli, jak i dzieci.