Bułeczki czosnkowe
Domowe bułeczki czosnkowe mogą stanowić zarówno smaczny dodatek do innych potraw, jak i samodzielną przekąskę. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane i nie wymaga użycia kosztownych składników. Dowiedz się zatem, jak przygotować pyszne bułeczki czosnkowe, krok po kroku!
Składniki potrzebne na około 12 bułeczek czosnkowych:
- 400g mąki pszennej chlebowej
- w zależności od potrzeb: 5-210g cukru
- pół małej łyżeczki cukru
- 8g świeżych drożdży lub 4g ( 1 łyżeczka ) drożdży suchych
- 260ml mleka
- 30g roztopionego masła dobrej jakości
- Na posmarowanie bułeczek potrzebne też będzie jedno jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka.
Nadzienie do bułeczek czosnkowych:
- 4-5 drobno posiekane ząbki czosnku, jeśli lubisz wyrazisty smak czosnku, możesz dodać go znacznie więcej, około 8 ząbków, ale jeżeli wolisz delikatny smak – dodaj mniej czosnku
- 2-3 łyżeczki świeżej natki pietruszki lub pietruszki suszonej
- około 60g masła, które ma temperaturę pokojową
Składniki na nadzienie bułeczek starannie rozetrzyj lub zmiksuj. Powstałą masę włóż do rękawa cukierniczego lub cukierniczego worka z odciętym rogiem.
Sposób przygotowania:
- Przesiać mąkę pszenną i wymieszać z suchymi drożdżami. Jeśli używasz świeżych drożdży, musisz zrobić najpierw rozczyn.
- Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrabiaj ciasto, aż wszystkie składniki się połączą. Pod koniec wyrabiania dodaj do ciasta roztopione w rondelku masło. Pamiętaj, aby podczas roztapiania masła w rondelku, mieszać zawartość i nie doprowadzić do przypalenia. Ciasto po wyrobieniu musi być odpowiednio elastyczne i długie.
- Z ciasta uformuj kulę i włóż do oprószonej mąką dużej miski. Przykryj kulę ciasta czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na czas około dwóch godzin, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części. Jeśli nie będzie to podział idealny, nie przejmuj się – po upieczeniu bułeczki będą tylko nieznacznie różniły się wielkością.
- Z podzielonego ciasta uformuj kulki, a następnie spłaszcz je odrobinę dłonią, aby przypominały kształtem bułeczki.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i układaj równo bułeczki, w ten sposób, aby złączenie było skierowane w stronę blachy.
- Spłaszczone kulki ciasta przykryj czystą ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i odstaw na około 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy to się stanie, to znaczy, że bułeczki są gotowe do pieczenia.
- Po wyrośnięciu ciasta, posmaruj bułeczki jajkiem. Potrzebny będzie do tego miękki pędzelek.
- Bardzo ostrym nożem natnij bułeczki do połowy i wciskaj powoli wcześniej przygotowaną masę na nadzienie, przy pomocy rękawa cukierniczego.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz bułeczki do momentu aż się zarumienią, ale nie dłużej jak 20 minut.
- Po wyjęciu, poczekaj chwilę, aż ostygną i nie będą w środku gorące. Podawaj, kiedy jeszcze są ciepłe, ale nie gorące.
Smacznego!