Grillowana pierś z kaczki z ananasem

Sezon na pyszne dania z grilla już niedługo się zaczyna. Większość smakoszy już nie może doczekać się kiedy będzie mogła usiąść wygodnie w ogrodzie lub na działce i rozpalić swoją ulubioną maszynę do grillowania. W tym sezonie oprócz standardowych kiełbasek, boczku i karkówki, warto postawić na coś niecodziennego. Bardzo smacznym i przystępnym daniem jest grillowana pierś z kurczaka z ananasem. Taka potrawa z pewnością zaskoczy niejednego gościa. Przygotowanie dania jest bardzo łatwe i przyjemne. Czas, jaki trzeba poświęcić na przyrządzenie piersi z kaczki to zaledwie 60 minut. Zaletą tej potrawy jest również to, że jest bardzo pyszne, zdrowe i przystępne cenowo. Jak w takim razie przyrządzić ten specjał?

Przygotowanie miejsca pracy i skompletowanie składników

Zanim zacznie się przyrządzać danie, należy przygotować miejsce pracy. Oczywiście bardzo ważną kwestią jest sprawdzenie stanu technicznego grilla i dokładne wyczyszczenie rusztu. Do grillowania najlepiej jest użyć własnego drewna z drzewa liściastego. Idealny będzie dąb, olcha lub jabłoń. W najgorszym wypadku można użyć standardowego węgla drzewnego lub brykietu. Zawczasu można przygotować nakrycie stołu, wszystkie naczynia i sztućce.

Składniki, jakie będą potrzebne do przygotowania czterech porcji grillowanej piersi z kaczki, to:

  • pierś z kaczki – 2 sztuki,
  • ananas w zalewie – 4 plastry,
  • ser żółty – 4 plastry,
  • żurawina – 4 łyżeczki,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie i podawanie

Filety z piersi z kaczki w pierwszej kolejności trzeba dokładnie umyć i osuszyć przy pomocy czystej szmatki lub ręcznika papierowego. Następnie mięso kładzie się na desce do krojenia i nacina nożem pod kątem, tworząc charakterystyczną kratkę. Filety muszą być nacięte z każdej strony, aby tłuszcz się swobodnie wytopił. Mięso doprawia się solą i pieprzem według uznania. Filety można ułożyć na tacce aluminiowej, a następnie położyć na ruszt.

Grillowanie trzeba stale kontrolować, aby mięso nie stało się zbyt suche. Co około 10 minut należy przekładać filety na drugą stronę, aby równomiernie się usmażyły i nabrały złocistego koloru. Ostatni etap to ściągnięcie rusztu z grilla i położenia na filetach plastrów ananasa. Następnie na każdą porcję kładzie się plaster sera z wyciętą dziurką. W sam środek nałożyć łyżeczkę żurawiny. Tak przygotowaną potrawę znowu trzeba wstawić na grilla i poczekać aż ser stopnieje. Należy pilnować, aby na palenisku nie pojawił się ogień, który może spalić potrawę. Grillowane filety z kaczki można podawać z pieczonymi na grillu ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka.