Kurczak słodko – pikantny z ananasem.

Kurczak słodko – ostry to danie pewniak, które posmakuje niemalże każdemu. Jest bardzo proste w przygotowaniu i szybkie w przygotowaniu, a potrafi zachwycić nawet wybredne podniębienia. Możemy go podawać z przeróżnymi dodatkami, jednak najczęściej podaje się go z ryżem, gdyż najlepiej z nim się komponuje smakowo. Jeżeli już raz spróbujemy tego dania to możemy być pewni, że będzie gościło ono regularnie na naszym stole. Jest to danie uniwersalne. Co to oznacza? Możemy je przygotować jako zwykły codzienny obiad lub podać na przyjęciu czy nawet kolacji we dwoje. Idealnie pasuje do niemalże każdej okazji.

Prosty przepis na kurczaka słodko-pikantnego z ananasem

Składniki na 4 porcje:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 6 plastrów świeżego ananasa ( opcjonalnie może być z puszki)
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru
  • sok z połowy limonki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4- 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka miodu ( płynnego)
  • papryczka chilii bardzo drobno pokrojona
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu ryżowego ewentualnie jabłkowego)
  • ryż ( rodzaj wedle własnego uznania)

Przygotowanie:
Do miski wrzucamy drobno pokrojonego ananasa. Zalewamy go octem i dodajemy sos sojowy, sok z limonki, miód oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy ( do lodówki) na około 1 godzinę. Kurczaka kroimy w kosteczkę. Wrzucamy je do miski, a następnie dodajemy do niego paprykę w proszku, imbir, pieprz cayenne, czosnek drobno pokrojony, sok z limonki oraz sól. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy na około 1/2 godziny ( w temperaturze pokojowej). Na głębokiej patelni ( typu wok) rozgrzewamy oliwę z oliwek. W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na patelnię wrzucamy kurczaka z całą marynatą i smażymy około 4 minuty cały czas mieszając. Dodajemy do mięsa drobno pokrojone chilii i smażymy jeszcze 1-2 minut nadal mieszając. Po tym czasie przekładamy mięso z patelni na talerz. Na wok wrzucamy ananasa bez zalewy i smażymy około 3 minuty, następnie wlewamy zalewę z ananasa dodajemy mięso i wszystko razem podsmażamy około 1 minuty, aby smaki się połączyły. Podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego.

Oczywiście danie w fazie przygotowania możemy doprawiać po swojemu. Osoby lubiące mocne doznania smakowe mogą użyć większej ilości przypraw lub na odwrót. Podając gotowe danie na talerzu możemy udekorować je świeżymi ziołami, które lubimy.