Jajecznica z owocami morza
Śniadanie staje się coraz bardziej lubianym posiłkiem. By dobrze zacząć dzień, sięga się po to, co smakuje, dlatego na wielu stołach nie brakuje jajecznicy. Czy można zrobić coś, by ją ożywić, a przy okazji zaskoczyć? Można przyrządzić ją z owocami morza – wtedy stanie się wykwintnym śniadaniem i może przekona do tych owoców również tych, którzy do tej pory od nich uciekali?
Z morza, naturalnie
Wśród owoców morza to jadalne skorupiaki i mięczaki morskie. Wśród nich wymienić można między innymi krewetki, homary, langusty, ostrygi, omułki, uchowce, ośmiornice. Stanowią część diety w krajach śródziemnomorskich, Azji Południowo-Wschodniej, sięgają po nie mieszkańcy innych kontynentów, bo wiedzą, że warto.
Owoce morza – co może się niektórym wydawać nieprawdopodobne – są jednym z najzdrowszych rodzajów pokarmu. Dostarczają organizmowi wysokowartościowego białka, witaminy z grupy B oraz pierwiastki i minerały: jod, wapń, selen, fluor, magnez, żelazo, cynk, które wpływają korzystnie na zdrowie człowieka. Spożywanie owoców morza chroni serce przed licznymi chorobami. Do tego są niskokaloryczne, więc sięgać po nie mogą także osoby z nadwagą i otyłe.
Jak ryby, tak i owoce morza stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które wpływają korzystnie na pracę mózgu, serca czy narządu wzroku.
Przy przygotowywaniu owoców morza należy pamiętać, że wszelka obróbka – gotowanie, smażenie, duszenie – może pozbawić części składników odżywczych, dlatego powinny być one częścią zbilansowanych posiłków.
Sposób na owoce morza
Wiele osób nie jest przekonana do owoców morza ze względu na ich zapach, jednak trzeba być świadomym, że używając konkretnych przypraw i odpowiednia obróbka są w stanie wyzbyć się tego zapachu. Owoców morza nie należy się bać, bo także ich smak nie jest podobny do smaku ryby – problem może stanowić ich struktura, konsystencja, ale dobry kucharz i z tym sobie poradzi.
Na dobry początek, jeśli nie jest się przekonanym do owoców morza, warto spróbować z krewetkami – dostępne w sklepach rybnych i spożywczych nie potrzebują zbyt wiele pracy, by stały się częścią smacznego dania, na przykład jajecznicy. Przepis na nią podano poniżej.
Składniki:
- 225 g obranych krewetek
- 50 g masła
- 8 roztrzepanych jajek
- pieprz
- 2 łyżki suszonego estragonu
- 2 łyżki mleka
Wykonanie
Na patelni roztopić masło. Do roztrzepanych jajek wlać mleko, doprawić pieprzem, wymieszać.
Jajka wlać na nagrzaną patelnię, smażyć na małym ogniu do lekkiego ścięcia się, cały czas mieszając. Patelnię zdjąć z ognia. Do jajecznicy wrzucić krewetki, doprawić estragonem.
Podawać z chrupkimi tostami.