Bułeczki grahamki
Bułeczki grahamki to doskonałe pieczywo śniadaniowe. Są bardzo zdrowe, pyszne i lekkie. Zdecydowanie lepiej smakują, gdy zrobi się je samemu. Delikatne bułeczki z miękkim miąższem i pyszną skórką smakują zwłaszcza dzieciom. Przygotowanie tego specjału zajmuje trochę czasu, ale za to nie jest trudne. Jak w takim razie zrobić wspaniały domowy wypiek bez dodatków utleniaczy i zbędnych chemicznych polepszaczy?
Niezbędne składniki
Oczywiście w pierwszej kolejności trzeba zrobić zakupy i przygotować niezbędne składniki. Do przygotowania smakowitych bułek grahamek konieczne będą:
- mąka pszenna pełnoziarnista (300 g),
- mąka pszenna (250 g),
- ciepłe mleko lub opcjonalnie woda (330 ml),
- olej (4 łyżki),
- sól (1,5 łyżeczki),
- cukier (1 łyżeczka),
- świeże drożdże (35 g).
Przygotowane składniki powinny wystarczyć na przyrządzenie dziewięciu bułeczek.
Aby wypiek wyszedł bardzo dobrze, należy sprawdzić sprawność piekarnika. Dodatkowo trzeba przygotować płaską blaszkę i papier do pieczenia lub folię aluminiową. Warto zaopatrzyć się również w dużą plastikową miskę do wyrobienia składników na bułeczki.
Przygotowanie
Pierwszy krok to przygotowanie zaczynu. W tym celu wrzuca się do miski drożdże, łyżkę mąki pszennej, łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, żeby drożdże zaczęły rosnąć. Po kwadransie dodaje się pozostałe składniki, czyli: obie mąki, sól, mleko i olej. Całość trzeba dobrze wymieszać, najlepiej używając drewnianej łyżki. Można użyć również robota kuchennego. Masę ciasta miesza się do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gdy ciasto jest gotowe, to można przygotować stolnice posypaną mąką. Ciasto trzeba wyrabiać, dopóki nie stanie się miękkie i elastyczne. Dobrze wyrobiona masa nie powinna kleić się do dłoni. Przygotowane ciasto przekłada się do miski i odstawia na około godzinę. Po tym czasie masa powinna podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto znów trzeba wyrobić ręcznie i podzielić na około 9 równych części. Teraz należy z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę. Gotowe kawałki układa się na płaskiej blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki przykrywa się ściereczką i odstawia na 15 minut, aby ciasto jeszcze podrosło. Teraz można nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika bułki smaruje się mlekiem. Bułeczki należy piec przez 25 minut, aż do osiągnięcia złocistego koloru. Przed podaniem grahamki trzeba ostudzić, lecz nie za bardzo, bo najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe.