Babeczki z jabłuszkiem

Domowe słodkości to coś, co lubią nie tylko dzieci, ale również i dorośli. Jednym z najbardziej ulubionych słodkich deserów są przepyszne babeczki z jabłuszkiem. Muffinki charakteryzują się tym, że bardzo łatwo je przygotować. Babeczki można przyrządzać w wersji glutenowej lub bezglutenowej. Każda opcja jest bardzo smaczna i mocno wilgotna. Muffinki można podawać posypane cukrem pudrem lub polane sosem karmelowym, lub wiśniowym. Sos do babeczek oczywiście również warto samemu przygotować.

Co będzie potrzebne do przygotowania babeczek z jabłuszkiem?

Zanim przystąpi się do pracy, dobrze jest sprawdzić, czy ma się niezbędne składniki, aby w trakcie przygotowywania potrawy nie trzeba było udać się do sklepu. Oprócz składników ważny jest również sprzęt, na którym będzie się pracować. Sprawny piekarnik to podstawa do stworzenia udanego wypieku. Potrzebne będą jeszcze miski, miarki, waga kuchenna, coś do mieszania, foremki i folia aluminiowa lub papier do pieczenia.

Niezbędne składniki do przygotowania muffinek to oczywiście jabłka (250 g).

Oprócz jabłek trzeba przygotować:

  • sok z cytryny (250 g),
  • mąkę pszenną (250 g) lub uniwersalną mąkę bezglutenową (200 g),
  • proszek do pieczenia (2 łyżeczki),
  • soda oczyszczona (pół łyżeczki),
  • jedno jajko,
  • cukier (100 g),
  • cukier waniliowy (2 łyżeczki),
  • olej roślinny (80 ml),
  • jogurt naturalny (250 g).

Przygotowanie babeczek z jabłuszkiem

W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć jabłka, następnie je obrać i pokroić w ćwiartki. Małym nożykiem lub specjalną łyżeczką wycina się gniazda z nasionami. Tak przygotowane ćwiartki trzeba pokroić w kostkę i następnie skropić sokiem z cytryny. Kolejny etap to przygotowanie dwóch misek. W pierwszej misce miesza się mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugim pojemniku przygotowuje się wymieszane jajko, cukier, cukier waniliowy, olej oraz jogurt naturalny. Trzeci krok to połączenie wszystkich składników. W tym celu wlewa się zawartość drugiej miski do pierwszej i miesza trzepaczką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na sam koniec do masy dodaje się pokrojone w kostkę jabłka. Ciasta powinno wystarczyć na przygotowanie 14 babeczek.

Ostatni etap przygotowywania deseru to nałożenie ciasta do foremek wyłożonych papilotkami. Piekarnik należy ustawić na 180 stopni z opcją grzania “góra – dół” lub na 160 stopni, gdy używa się termoobiegu. Czas pieczenia to 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika trzeba pozostawić muffinki na około 15 minut w foremkach, następnie wyciągnąć je na kratkę i poczekać aż ostygną.