Kurczak z sosem balsamico.
Przepis na szybki obiad? Kurczak z sosem balsamico to idealny wybór.
Przepyszny i prosty, a zarazem lekko niecodzienny i niezwykle aromatyczny pomysł na kompletny obiad. Soczysty kurczak z mocnym sosem balsamico i lekką słodyczą miodu, w towarzystwie słodkich, łagodzących batatów, z dopełnieniem w postaci chrupiącej, lekkiej i odświeżającej sałatki. Doskonałe danie na codzienny, ekspresowy obiad, którego składniki z łatwością kupimy w najbliższym markecie spożywczym. Z pewnością danie na stałe zagości na liście ulubionych dań członków Twojej rodziny.
Kurczak z sosem balsamico– składniki
- dwa duże filety z kurczaka
- pół kilo batatów
- kilka pomidorków koktajlowych
- dojrzałe awokado
- mała czerwona cebula
- kilka czarnych oliwek
- pół kostki sera sałatkowego
- oliwa z oliwek dobrej jakości
- ocet balsamiczny dobrej jakości
- kilka łyżek stołowych płynnego miodu
- sok z połowy cytryny
- kilka gałązek rozmarynu
- pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól i pieprz
Przygotowanie
Filety z kurczaka dokładnie umyj, przekrój wszerz każdy z nich i usuń chrząstki i błonki, a następnie wrzuć do średniej miski, a następnie polej je oliwą, posyp solą, pieprzem i listkami rozmarynu utartymi z jednej gałązki. Dodaj pięć łyżek stołowych octu balsamicznego, wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw na minimum kwadrans.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni Celsjusza.
Bataty dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój je na podłużne kawałki i ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej oliwą. Dopraw bataty solą, pieprzem, mieloną ostrą papryką i rozmarynem, a następnie polej oliwą i wymieszaj wszystko dokładnie, aby przyprawy znalazły się na każdym kawałku słodkich ziemniaków. Wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około dwadzieścia minut, aż bataty zmiękną i lekko się przypieką.
Przygotuj średnią patelnię i rozgrzej ją wraz z porcją oliwy na średnim ogniu. Jeśli posiadasz patelnię grillową użyj jej – świetnie sprawdzi się w tym przypadku. Filety wyłóż na rozgrzaną patelnię i grilluj przez około trzy minuty z każdej strony. Podgrillowane filety dołóż do naczynia żaroodpornego z batatami, natomiast na patelnię po kurczaku wlej pozostałą po kurczaku marynatę i łyżkę miodu. Wymieszaj drewnianą łyżką i doprowadź do wrzenia. Następnie powstały wywar wylej na kurczaka i wstaw naczynie z powrotem do piekarnika i zapiekaj przez kolejne siedem minut.
Sałatka
Awokado przekrój na pół i usuń pestkę, wydrąż miąższ i pokrój w średnią kostkę. Następnie wrzuć do miski i dodaj do niej wcześniej umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie piórka i wrzuć do miski, kolejno dodaj oliwki i pokrojony w kostkę ser sałatkowy. Dodaj po dwie łyżki oliwy i soku cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
Upieczonego kurczaka z sosem balsamico i bataty podawaj wyjęte prosto z gorącego piekarnika, w towarzystwie lekkiej, chrupiącej sałatki z pomidorkami koktajlowymi i awokado.