Kurczak z sosem balsamico.

Przepis na szybki obiad? Kurczak z sosem balsamico to idealny wybór.

Przepyszny i prosty, a zarazem lekko niecodzienny i niezwykle aromatyczny pomysł na kompletny obiad. Soczysty kurczak z mocnym sosem balsamico i lekką słodyczą miodu, w towarzystwie słodkich, łagodzących batatów, z dopełnieniem w postaci chrupiącej, lekkiej i odświeżającej sałatki. Doskonałe danie na codzienny, ekspresowy obiad, którego składniki z łatwością kupimy w najbliższym markecie spożywczym. Z pewnością danie na stałe zagości na liście ulubionych dań członków Twojej rodziny.

Kurczak z sosem balsamico– składniki

  • dwa duże filety z kurczaka
  • pół kilo batatów
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • dojrzałe awokado
  • mała czerwona cebula
  •  kilka czarnych oliwek
  • pół kostki sera sałatkowego
  • oliwa z oliwek dobrej jakości
  • ocet balsamiczny dobrej jakości
  • kilka łyżek stołowych płynnego miodu
  • sok z połowy cytryny
  • kilka gałązek rozmarynu
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól i pieprz

Przygotowanie
Filety z kurczaka dokładnie umyj, przekrój wszerz każdy z nich i usuń chrząstki i błonki, a następnie wrzuć do średniej miski, a następnie polej je oliwą, posyp solą, pieprzem i listkami rozmarynu utartymi z jednej gałązki. Dodaj pięć łyżek stołowych octu balsamicznego, wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw na minimum kwadrans.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni Celsjusza.

Bataty dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój je na podłużne kawałki i ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej oliwą. Dopraw bataty solą, pieprzem, mieloną ostrą papryką i rozmarynem, a następnie polej oliwą i wymieszaj wszystko dokładnie, aby przyprawy znalazły się na każdym kawałku słodkich ziemniaków. Wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około dwadzieścia minut, aż bataty zmiękną i lekko się przypieką.

Przygotuj średnią patelnię i rozgrzej ją wraz z porcją oliwy na średnim ogniu. Jeśli posiadasz patelnię grillową użyj jej – świetnie sprawdzi się w tym przypadku. Filety wyłóż na rozgrzaną patelnię i grilluj przez około trzy minuty z każdej strony. Podgrillowane filety dołóż do naczynia żaroodpornego z batatami, natomiast na patelnię po kurczaku wlej pozostałą po kurczaku marynatę i łyżkę miodu. Wymieszaj drewnianą łyżką i doprowadź do wrzenia. Następnie powstały wywar wylej na kurczaka i wstaw naczynie z powrotem do piekarnika i zapiekaj przez kolejne siedem minut.

Sałatka
Awokado przekrój na pół i usuń pestkę, wydrąż miąższ i pokrój w średnią kostkę. Następnie wrzuć do miski i dodaj do niej wcześniej umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie piórka i wrzuć do miski, kolejno dodaj oliwki i pokrojony w kostkę ser sałatkowy. Dodaj po dwie łyżki oliwy i soku cytryny. Dopraw solą i pieprzem.

Upieczonego kurczaka z sosem balsamico i bataty podawaj wyjęte prosto z gorącego piekarnika, w towarzystwie lekkiej, chrupiącej sałatki z pomidorkami koktajlowymi i awokado.