Kurczak w sosie z gorgonzoli
Kurczak w sosie z gorgonzoli– przepis na obiad w pół godziny
Świetny przepis na kompletne, bardzo szybkie i proste danie obiadowe. Soczysty kurczak w przepysznym, aromatycznym sosie z sera gorgonzola, puszyste ziemniaczane purée o delikatnym maślanym smaku, oraz krucha wiosenna sałatka dopełniająca całe danie kolorami i ciekawą strukturą. Zachwyci smakiem wszystkich domowników i z pewnością na stałe zagości wśród Twoich codziennych przepisów. Składniki niezbędne do przyrządzenia dania są bardzo przystępne cenowo i łatwo dostępne. Samo przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż trzydzieści minut.
Składniki
- dwa średnie filety z kurczaka
- średnia cukinia
- pół szklanki bulionu drobiowego
- średnia cebula
- 100 g gorgonzoli dobrej jakości
- niepełna szklanka śmietanki 30%
- pięć średnich ziemniaków
- trzy łyżki stołowe oliwy
- dwie łyżki stołowe masła
- łyżka stołowa mąki pszennej
- pół łyżeczki kurkumy
- dwie łyżki stołowe świeżego soku z cytryny
- dwa średnie pomidory malinowe
- kilka świeżych rzodkiewek
- cztery łyżki stołowe świeżego, posiekanego koperku
- cztery łyżki stołowe świeżego, posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz
Przygotowanie kurczaka w sosie z gorgonzoli
Ziemniaki dokładnie umyj, obierz ze skórki i przekrój na ćwiartki. Przygotuj średni garnek i wrzuć do niego ziemniaki, następnie zalej wodą i wsyp łyżeczkę soli. Gotuj na średnim ogniu do miękkości.
Filety z kurczaka dokładnie umyj. Każdy z nich przekrój na pół po długości, odkrój polędwiczki i usuń błonki i chrząstki. Powstałe filety przekrój na mniejsze kawałki i dokładnie rozbij, aby były jednakowej grubości. Każdy z nich powinien mieć około centymetr grubości. Wyłóż filety na duży, płaski talerz. Posyp obficie solą i pieprzem, następnie obróć filety i dopraw drugą stronę.
Przygotuj średnią patelnię i rozgrzej na średnim ogniu wraz z porcją oleju. Filety dokładnie obtocz w mące i wykładaj na rozgrzany olej. Smaż po około dwie minuty z każdej strony, a następnie wyłóż usmażone filety na talerz. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną w średnią kostkę cukinię i smaż przez chwilę, a następnie dodaj dwie łyżki masła. Kiedy masło się roztopi, ułóż na patelni filet, wlej bulion, wsyp kurkumę, szczypiorek i koperek. Wymieszaj wszystko, a po zagotowaniu dodaj większą część śmietanki (pozostaw około 5 łyżek stołowych do ziemniaczanego purée). Wymieszaj delikatnie i doprowadź do wrzenia. Gotuj do zgęstnienia sosu, pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać potrawę. Pod koniec gotowania dodaj pokruszoną na kawałki gorgonzolę.
Ugotowane ziemniaki odcedź z wody i utłucz w garnku. Dodaj łyżkę masła i pozostałą część słodkiej śmietanki, a także dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie ubij za pomocą pałki kuchennej.
Pomidory i rzodkiewki umyj, pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Pokrój warzywa w średnią kostkę, wrzuć do miseczki, a następnie dodaj po łyżce stołowej świeżego, posiekanego szczypiorku i koperku. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Dodaj łyżkę oliwy i dwie łyżki świeżego soku z cytryny. Wymieszaj wszystko razem.
Na duży płaski talerz wyłóż około dwie łyżki stołowe ziemniaczanego purée, wyłóż kawałek piersi i polej sosem z serem gorgonzola. Udekoruj danie porcją wiosennej sałatki.