Makaron z wędzonym łososiem
Jednym z najczęstszych wyborów podczas wyjść do restauracji jest makaron. Dania z nim przygotowywane mogą na wiele sposobów, makaron podać można z mięsem, na przykład z kurczakiem czy kawałkami smażonej wołowiny, z duszonymi warzywami, nawet w wersji na słodko. Czy jednak zawsze trzeba wyjść, by zjeść gdzieś makaron w wersji bardziej wyszukanej niż zazwyczaj czynione w domu spaghetti? Oczywiście, że nie! Taki makaron można przygotować w domu, a za bardziej „ekskluzywny” składnik przyjąć kawałki wędzonego łososia. Smak jak z restauracji we własnych czterech ścianach? Przyjemna kolacja może być przygotowywana.
Ryba na zdrowie
Wśród wielu ryb, jakie pływają w morzach, oceanach i rzekach, jeśli chodzi o konsumpcję, to łosoś cieszy się uznaniem naprawdę wielu ludzi. Jakie korzyści mogą płynąć dla organizmu z powodu jego spożywania?
Łosoś jest znakomitym źródłem białka – w 100 g znajduje się go 20 g. Zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na układ krwionośny człowieka oraz pracę mózgu. Ryba ta jest także źródłem witamin A, D, i E, dostarcza także fosfor, potas i selen. Pierwiastki te pomagają w regulacji hormonów i wpływają korzystnie na układ odpornościowy.
Łosoś jest rybą dostępną praktycznie w każdym sklepie, jednak podczas jego zakupu warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, między innymi na to, skąd pochodzi – łosoś norweski charakteryzuje się bowiem najniższą ceną, jednak jest najmniej wartościowy, porównując go z poławianymi na Atlantyku, Pacyfiku czy Morzu Bałtyckim. Warto też zdecydować, czy lepszy będzie ten wędzony na zimno czy na ciepło.
Łosoś idealnie komponuje się ze smakiem warzyw, warto więc podawać go na przykład z sezonową cukinią i suszonymi pomidorami, jak jest to ukazane w przepisie poniżej.
Składniki na 2 porcje:
- 50 g dowolnego makaronu (może być także przygotowany samodzielnie, domowy)
- 150 g łososia wędzonego
- ½ cukinii
- 8 kawałków suszonych pomidorów
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- pieprz, sól
- liście bazylii do dekoracji
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.
Łososia pokroić w kosteczkę. Cukinię pokroić na plasterki, a następnie na paseczki, powinny przypominać kształtem zapałki. Suszone pomidory zmiksować na pastę.
W garnku – może być ten po uprzednio ugotowanym makaronie – rozpuścić dwie łyżki masła. Dodać łososia oraz cukinię. Doprawić pieprzem, smażyć przed około dwie minuty, co chwilę mieszając. Doprawić do smaku solą.
Dodać ugotowany makaron, wlać śmietankę, wymieszać i zagotować. Podgrzewać jeszcze przez około dwie minuty, póki sos nie zgęstnieje.
Makaron wykładać na głębsze talerze, na każdej z porcji umieścić łyżkę pasty z suszonych pomidorów. Udekorować liśćmi bazylii.