Mini pizza z domowym sosem pomidorowym

Kto chce pizze?

Pizza – nie ma chyba na świecie osoby, która by jej nie lubiła. Ten placek zawitał do nas z Włoch, krążą legendy o tym jak postała, jedna z nich mówi, że wymyślona została przez ubogich, którzy zrobili placek i wrzucili na niego co mieli pod ręką, upieki i tak zrodziło się to wspaniałe danie, za którym przepadają zarówno dorośli jak i dzieci. Nic więc dziwnego, że w każdym mieście, tym większym jak i mniejszym, znajdziemy conajmniej kilka pizzerii. Choć istnieje kanon sztywno posegregowanych rodzajów pizzy, największą popularnością cieszą się te podstawowe, które wszyscy lubią, jak np. Margherita (zawierająca sos pomidorowy, ser mozarella, bazylię i oliwę), Capricciosa ( zawierająca jako dodatki szynkę i pieczarki), dochodząc aż do pizzy Hawajskiej, która przez dodatek ananasa ma tyle samo swoich zwolenników, co przeciwników.

Tak naprawdę, niezależnie od dodatków pizza jest pyszna! Składniki na niej kładzione, które są nieodłącznym elementem i stanowią podstawę to sos pomidorowy i ser, reszta to już tylko upodobania jedzącego. Co więcej, z biegiem czasu pojawiają się nowe odsłony tej potrawy, istnieje bowiem różnica w cieście i jego grubości, sposobie pieczenia. Pizza włoska powinna być na bardzo cienkim cieście z niewielką ilością składników, pizza amerykańska, wprost przeciwnie, jest przygotowywana na bardzo grubym i dobrze wyrośniętym placku, pokrytego całą masą składników a do tego polewana zawsze sosem czosnkowym i pomidorowym lub ostrym, spotkamy się z pizzą pieczoną w zwykłym piecu gastronomicznym, jak i takim, który jest opalany drewnem. Dziś przygotujemy mini pizze, na które każdy będzie mógł nałożyć co tylko zechce.

Składniki:

Ciasto:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 300 ml ciepłej wody
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy:

  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 50 ml wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatki:

  • 250 g sera mozzarella

 

Przygotowanie:

  1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i wodę, mieszamy, pozostawiamy do wyrośnięcia na 5-10 minut.
  2. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozczyn z drożdży i wyrabiamy (można do tego celu użyć miksera) ok. 5 minut, aż ciasto będzie puszyste i nie lepiące się (pod koniec zagniatania dodajemy oliwę).
  3. Ciasto dodatkowo smarujemy oliwą z wierzchu i przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na minimum 30 minut w ciepłym miejscu.
  4. W tym czasie możemy pokroić nasze ewentualne składniki i zetrzeć ser.
  5. Wszystkie składniki na sos wymieszać razem w misce {czosnek uprzednio przecisnąć przez praskę).
  6. Gotowe ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować mały okrąg, blachę do pieczenia posmarować cienką warstwą oliwy i posypać delikatnie mąką. Przełożyć placki na blachę, posmarować sosem pomidorowym i posypać serem. W tym miejscu można dodać ewentualne składniki. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 20-25 minut.