Marchewkowy krem z szaszłykami.
Przepis na prostą zupę krem z pikantnym dodatkiem
Przepyszna, sycąca i niezwykle aromatyczna zupa krem z marchwi, przyrządzona na tradycyjnym bulionie, podana w towarzystwie lekko pikantnego, soczystego szaszłyka z piersi kurczaka. Kremowa i delikatna zupa, na bazie mleka kokosowego, której przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, z pewnością nasyci podniebienia wszystkich domowników i zaskoczy ich niesamowitym smakiem. Dodatek w postaci szaszłyka jest idealnym dopełnieniem dania, które urozmaica smakiem i sprawia, że całość jest bardzo rozgrzewająca, dlatego danie jest szczególnie polecane na zimne, zimowe wieczory.
Składniki na marchewkowy krem z szaszłykami
- 300 g piersi z kurczaka
- 500 ml bulionu drobiowego
- szklanka mleka kokosowego
- pół kilo marchwi
- 300 g ziemniaków
- duża cebula
- pół pora
- duży ząbek czosnku
- łyżka stołowa masła
- olej
- papryka słodka
- pieprz cayenne
- kurkuma
- curry
- sól i pieprz
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie
Fileta z kurczaka dokładnie umyj i usuń ewentualne błony i chrząstki. Przygotuj miseczkę, do której wrzucisz pokrojonego w średnią kostkę kurczaka, a następnie dodasz łyżeczkę pieprzu cayenne, szczyptę kurkumy, curry i soli, a następnie dolej łyżkę stołową oliwy i wszystko porządnie wymieszaj. Przykryj miseczkę folią spożywczą i odstaw do lodówki do zamarynowania.
Przygotuj średni garnek i ustaw go na średnim ogniu. Wrzuć dużą łyżkę stołową masła i wlej odrobinę oleju. Cebulę obierz, opłucz i posiekaj w drobną kostkę. Wrzuć ją na rozgrzaną patelnię i smaż przez około dwie minuty, mieszając od czasu do czasu. Pora opłucz i w razie potrzeby obierz z wierzchniej warstwy, pokrój w mniejsze kawałki i dorzuć do cebuli, zamieszaj wszystko. Ząbek czosnku obierz i przekrój na cztery i dorzuć do reszty. Marchewkę dokładnie umyj i obierz za pomocą obieraczki, następnie pokrój ją na plastry i dorzuć do reszty składników na patelni. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w drobną kostkę i również dodaj do patelni z warzywami. Pomieszaj wszystko razem, a następnie zalej bulionem drobiowym. Gotuj pod przykryciem przez około kwadrans, następnie dodaj mleko kokosowe i przyprawy. Zagotuj zupę i zestaw z kuchenki do przestygnięcia.
Wyciągnij miseczkę z filetem z lodówki. Nadziej kawałki na patyczki do szaszłyka i grilluj na dobrze rozgrzanej patelni grillowej przez około dwie minuty z każdej strony. Przyrządzone szaszłyki wyłóż na talerz.
Przygotuj cztery średnie talerze i na każdym z nich połóż małą miseczkę na zupę. Przestudzoną zupę wlej do blendera i zblenduj na gładką masę, a następnie rozlej do miseczek. Każdą z porcji udekoruj kleksem z gęstej śmietany i listkami świeżej pietruszki. Na talerzyku natomiast połóż dla każdego porcję szaszłyka z piersi kurczaka.