Chleb czekoladowy – niecodzienny deser
Ciekawa odsłona klasycznego chleba, lekko na słodko, trochę na chrupiąco. Odczucia i walory smakowe sprawią, że na stałe zagości na Twoim stole w formie bazy do deserów. Przepis prosty na tyle, że z pewnością przygotuje go każdy. Puszysty i delikatny z dodatkiem bakalii, zaskoczy niejedno podniebienie.
Składniki potrzebne do przygotowania chleba czekoladowego:
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżki stołowe kakao
- płaska łyżeczka soli
- 25 g roztopionego masła
- 7 g suchych drożdży / 14 g świeżych drożdży
- 55 g białego cukru
- 1 jajko
- 125 ml ciepłego mleka
- 115 g posiekanej lub startej na tarce mlecznej czekolady
- 2 łyżki stołowe posiekanych bakalii
- łyżeczka prażonych, posiekanych orzechów laskowych
- odrobina tłuszczu do nasmarowania formy
Chleb czekoladowy jest przygotowywany na bazie ciasta drożdżowego, co za tym idzie, jego przygotowanie jest dość czasochłonne, jednak z pewnością warte zachodu.
Jeżeli decydujesz się na użycie świeżych drożdży, musisz rozpocząć od przygotowania zaczynu drożdżowego, to ważny element, gdyż źle przygotowane drożdże mogą doprowadzić do powstania zakalca. Zacznij od przygotowania małej miseczki i wrzuć do niej pokruszone drożdże. Zasyp je cukrem i wymieszaj widelcem, następnie wlej 125 ml ciepłego mleka i znów wymieszaj, a na koniec wsyp do zaczynu 2 łyżki stołowe mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Nakryj miseczkę suchą, bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 15 minut. Aby ciasto było naprawdę puszyste warto odstawić zaczyn nawet na pół godziny. Po tym czasie przejść do przygotowania ciasta.
Przy wybraniu suchych drożdży nie ma potrzeby wykonania zaczynu, a więc omijamy cały ten etap i przechodzimy do przygotowania ciasta.
Do dużej miski wlej zaczyn drożdżowy lub wsyp drożdże w proszku i dodaj przesianą mąkę, kakao, sól, czekoladę i bakalie, wszystko razem wymieszaj. Następnie zacznij wyrabiać ciasto w misce, a kiedy będziesz zbliżać się do końca, dodaj roztopione masło. Kontynuuj wyrabianie ciasta, aż do momentu, kiedy będzie miękkie, elastyczne i gładkie. Ponownie nakryj miskę czystą bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej półtora godziny.
Keksówkę o standardowych wymiarach nasmaruj tłuszczem i posyp mąką pszenną, po upływie określonego czasu przełóż do niej wyrobione ciasto i jeszcze raz nakryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na około 3 godziny. Chleb czekoladowy w tym czasie podwoi swoją objętość, także warto poświęcić na to czas.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni w trybie góra-dół. Przed włożeniem chleba do piekarnika posyp jego powierzchnię orzechami laskowymi i zrób na nim kilka nacięć ostrym nożem, następnie przykryj formę folią aluminiową. Piecz przez około 25 minut, po czym ostrożnie zdejmij folię. Kontynuuj pieczenie chleba przez kolejne 15 minut, doglądając co jakiś czas, aby skórka stała się złocista i chrupiąca.
Chleb czekoladowy doskonale komponuje się z rozmaitymi dżemami, kremami czekoladowymi i serkami typu mascarpone. Oczywiście najlepiej w towarzystwie świeżych owoców.