Gulasz wołowy z papryką.
Gulasz to potrawa, która przywędrowała do nas od Węgierskich sąsiadów. Ciekawa historia początków tego dania wzięła się od ludzi, którzy jest wypasali swoje woły na pastwiskach a następnie gotowali zupy z mięsa tych zwierząt. Do właścicieli bydła przylgnęło określenie: “Gulasze” a owa zupa to właśnie dzisiejszy gulasz.
Gulaszem potocznie nazywamy gęstą zupę warzywno – mięsną. Doskonale nadaje się jako danie na obiad, kolację, także na większą imprezę podczas, której mamy do wykarmienia dużo gości. Gulasz idealnie nadaje się także do wekowania w słoikach. W takiej formie morze być przechowywany w chłodnym miejscu nawet kilku tygodni.
Do gulaszu nadaje się mięso czerwone oraz białe. Oryginalna Węgierska wersja zawierała mięso wołowe, dlatego dziś prezentuję przepis na gulasz wołowy z papryką. Przygotowanie takiej potrawy nie jest trudne a średni czas potrzebny na jej przyrządzenie to ok. 2 h i 30 min.
Co kupić – składniki:
- 1 kg łopatki wołowej,
- cebula 2 sztuki,
- papryka 3 sztuki ( czerwona, zielona i żółta),
- 500g ziemniaków,
- rodzynki 2 łyżki,
- żurawina suszona 2 łyżki,
- limonka,
- przyprawa do gulaszu,
- sos sojowy,
- mąka ziemniaczana,
- cukier,
- olej do smażenia lub smalec,
- pieprz/sól,
Jak zrobić
Przygotowanie gulaszu najlepiej rozpocząć dzień wcześniej od zamarynowania mięsa. Łopatkę wołową pokroić na drobniejsze kawałki, obsypać przyprawą do gulaszu, skropić obficie sokiem z limonki i podlać sosem sojowym, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na cała noc.
Po tym czasie w dużym rondlu rozpuszczamy tłuszcz i podsmażamy na nim mięso do zarumienienia. Następnie zmniejszamy ogień, podlewamy mięso woda, przykrywamy i dusimy przez ok 1,5 godziny, ponieważ mięso wołowe potrzebuje więcej czasu aby zmięknąć.
Między czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, paprykę i cebulę w piórka. Co jakiś czas sprawdzamy czy mięso nie przywarło i mieszamy je, w razie konieczności podlewamy wodą. Po upływie tego czasu sprawdzamy czy mięso już zmiękło, dodajemy cebulę i podsmażamy przez chwilę, następnie obsypujemy wszystko 4 łyżkami mąki dorzucamy rodzynki i żurawinę. Dokładnie mieszamy i podlewamy wodą do poziomu mięsa aby zakryło wszystko i dusimy. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojone ziemniaki i paprykę, przykrywamy i gotujemy do momentu aż ziemniaki staną się miękkie. Pod koniec doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. W razie potrzeby podlewamy większą ilością wody i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami.