Karkówka z suszonymi śliwkami

Kolejny dzień zastanawiasz się nad kolejnym obiadem, co zrobić, aby goście byli zadowoleni z posiłku? A może chcesz przygotować coś innego, coś, czego nigdy nie jadłeś i chcesz eksperymentów w kuchni? Polecamy wykonać karkówkę w śliwkach. Przepis nie należy do trudnych, więc warto spróbować go wykonać.

Co będziemy potrzebować?

Przede wszystkim potrzebujemy dwa kilogramy karkówki, pół szklanki wody, około piętnaście dekagram suszonych śliwek i trzy cebule.

Co więcej, do przygotowania marynaty przydadzą się: łyżeczka ziaren jałowca, łyżeczka ziela angielskiego, łyżeczka ziaren pieprzu, dwa liście laurowe, dwa goździki, łyżka soli, cztery ząbki czosnku, dwie łyżki octu winnego oraz dwie łyżki oleju.

Czas przygotować danie

Na początek należy umyć, następnie osuszyć i pokroić w grube plastry karkówkę. Każdy plaster należy nakłuć kilka razy siekaczem do mięsa albo widelcem. Gotowe plasterki należy przełożyć do miski.

Obieramy cebulę i kroimy w półplasterki. Następnie w moździerzu mielimy jałowiec, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz goździki i mieszamy z solą, oraz czosnkiem pamiętając, aby najpierw przecisnąć go przez praskę. Dodajemy olej oraz ocet winny i powstałą w ten sposób marynatą polewamy mięso. Całość należy dobrze wymieszać, aby mięso całkowicie pokryło się marynatą. W tym momencie rozgrzewamy patelnię i na dość mocnym ogniu delikatnie podsmażamy plastry karkówki po obu stronach. Po smażeniu nie należy jeszcze myć patelni.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, następnie na dnie naczynia żaroodpornego wykonujemy smarowanie olejem, układamy warstwy karkówki, cebuli oraz śliwek. W tym momencie rozgrzewamy patelnię po smażeniu karkówki, zalewamy wodą lub winem i po zagotowaniu dodajemy do naczynia z karkówką.

Naczynie należy przykryć i włożyć do piekarnika na około dwie godziny pieczenia. Należy pamiętać, że pieczenie powinno trwać tak długo, aby karkówka stała się miękka.

Podsumowanie

Jak widać, przygotowanie pieczonej karkówki nie musi być trudne, jednakże minimalne doświadczenie w kuchni może okazać się przydatne. Zalecamy jednak próby, nawet gdy Twoje doświadczenie nie jest zbyt duże, gdyż, po przygotowaniu karkówki może się okazać, że jest w Tobie dryg kucharski i może się okazać to Twoim nowym hobby. Jak zawsze zachęcamy do modyfikacji powyższego przepisu, aby stworzyć danie dopasowane idealnie do Ciebie. Nie ważne jak wiele zmienisz, szukaj swoich ulubionych smaków, a także smaków swoich gości.