Ciasteczka migdałowo – pomarańczowe.

Uwielbiane przez wszystkich Ciasteczka migdałowo- pomarańczowe

Wszyscy kochają ciasteczka. Samo ich przygotowywanie może stanowić świetną, rodzinną rozrywkę, a zapach towarzyszący ich pieczeniu zachęci do zejścia do kuchni nawet najbardziej zatwardziałych graczy konsolowych i komputerowych. Niezwykle aromatyczne, kruche i przepyszne ciasteczka, które na stałe zagoszczą w Twoim domowym słoiku. Jest to przepis idealny dla osób zapracowanych i zabieganych, gdyż jego przygotowanie możemy podzielić na dwa etapy. Wieczorem wyrobić ciasto, a ciasteczka upiec bezpośrednio po powrocie z pracy.

Składniki potrzebne do upieczenia ciasteczek:

  • 200 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z jednej dojrzałej pomarańczy
  • 50 g mielonych migdałów

Ciasto na ciasteczka migdałowo-pomarańczowe

Przygotuj dużą, szklaną miskę, w której utrzyj masło z cukrem. Następnie dodaj jedno jajko i ciągle ucierając, dodaj drugie. Do powstałej masy powoli dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Pomarańczę umyj pod bieżącą wodą i sparz we wrzątku. Po ostygnięciu zetrzyj skórkę na małych oczkach tarki, pamiętając, aby użyć tylko pomarańczowej części, biała jest bardzo gorzka i może zepsuć smak ciasteczek. Startą skórkę, wraz z mielonymi migdałami dodaj do masy i porządnie wszystko wymieszaj. Wyjmij ciasto z miski i zagnieć przez chwilę na oprószonej mąką stolnicy. Następnie uformuj roladę i ściśle zawiń ciasto w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Rozgrzej piekarnik w standardowym trybie pieczenia do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wyciągnij z lodówki mocno schłodzone ciasto i pokrój w plasterki o grubości około 8 mm. Ciasteczka podczas pieczenia rozpływają się, dlatego postaraj się rozłożyć je w większych odległościach od siebie.
Włóż blachę do piekarnika i piecz przez około 10 minut, aż ciasteczka uzyskają złocisty kolor.

Ciasteczka migdałowe można dowolnie udekorować, ogranicza Was tylko wasza kreatywność. Na przykład możecie użyć specjalnych pisaków z kolorowym lukrem do stworzenia unikalnych wzorów. Można także zakupić jadalne perełki, gwiazdki, czy inne ciekawe elementy do dekoracji. Taka rozrywka z pewnością ucieszy zarówno tych małych jak i ciut większych domowników i pozwoli na spędzenie odrobiny czasu we własnym, rodzinnym gronie.