Dziki ryż z kurczakiem, danie ala chińskie

Jeżeli ktoś planuje zachwycić domownikiem nowym pomysłem na smaczny obiad, to powinien zainteresować się daniami chińskimi. Wiele potraw z dalekiego wschodu to propozycje bardzo zdrowe, lekkostrawne i dietetyczne. Dziki ryż z kurczakiem to wspaniały przepis na obiad. Danie to zostało zainspirowane właśnie trendami kuchni chińskiej. Przyrządzenie jest bardzo łatwe i zajmuje zaledwie 60 minut. Dziki ryż z brokułem i piersią z kurczaka może być ciekawym pomysłem na niedzielny obiad, który zachwyci zaproszonych gości.

Niezbędne składniki i naczynia

Do przygotowania dzikiego ryżu z kurczakiem będzie potrzebna patelnia, naczynie żaroodporne, garnek do gotowania, sprawny piekarnik, mikser kielichowy, zestaw noży, zestaw naczyń do podania obiadu.

Jeżeli ktoś planuje obiad na dwie osoby, to powinien przygotować takie składniki jak:

  • pierś z kurczaka – 2 sztuki,
  • olej kokosowy – 3 łyżki,
  • ulubione przyprawy – mogą to być między innymi: sól, pieprz, papryczka chili, papryka słodka i ostra, tymianek, kolendra,
  • brokuł – 2 sztuki,
  • masło – 3 łyżki,
  • czosnek – 3 ząbki,
  • sok z cytryny,
  • dziki ryż – 1,5 szklanki.

Przygotowanie

W pierwszej kolejności można nastawić piekarnik, aby był już przygotowany do pieczenia. Jeżeli pieczenie będzie odbywało się w opcji grzania “góra-dół”, to powinno nastawić się temperaturę 180 – 200 stopni. W przypadku zastosowania termoobiegu wystarczy ustawienie na 160 – 180 stopni. Na samym początku warto przesypać ryż do garnka, zalać wodą, osolić i wstawić do gotowania. Dziki ryż do ugotowania potrzebuje trochę czasu, więc można przystąpić do przygotowywania pozostałych składników. Jeżeli ktoś nie lubi dzikiego ryżu, to może go zastąpić dowolnym, ulubionym gatunkiem.

Pierś z kurczaka w pierwszej kolejności trzeba dokładnie umyć i wyciąć z niej pozostałości tłuszczu i ścięgien. Następnie przyprawia się mięso przy pomocy ulubionych dodatków. Tak przygotowaną pierś należy krótko obsmażyć z każdej strony na patelni z olejem kokosowym. Kolejna czynność to przełożenie mięsa do naczynia żaroodpornego i dodanie do niego oleju kokosowego z patelni. Całość wstawia się do piekarnika na 20 minut.

Brokuł trzeba rozdrobnić w mikserze a czosnek drobno posiekać. Następnie te dwa składniki podsmaża się na maśle i dodaje przypraw. Smażenie nie powinno trwać dłużej niż 10 minut. Całość na koniec należy skropić sokiem z cytryny. Gdyby po podsmażeniu brokuły zbyt bardzo chrupały, to można podlać je wodą.

Na koniec upieczoną pierś kurczaka wykłada się na talerz, dodaje ryż i dekoruje czosnkiem z brokułami.