Krewetki pikantne chilli z grilla

Krewetki dla niektórych dobrze znane, dla inny jadane okazjonalne a dla pozostałych jeszcze nie odkryte. Dostęp do świeżych krewetek pojawił się u nas stosunkowo niedawno i jeszcze niektórzy podchodzą do nich sceptycznie. Czy aby jest ku temu powód? Jeśli spróbujecie sami przyrządzić to danie z pewnością przestaniecie obawiać się ich obecności na talerzu, a może nawet wprost przeciwnie – staną się one nieodłącznym składnikiem letnich spotkań przy grillu. Z pewnością można powiedzieć jedno – warto spróbować. Choć krewetki są owocami morza, ich smak można przyrównać do poznanych i goszczących na codzień dań na talerzach. Są jednak wyjątkowe. Zawierają znacznie mniej kalorii, są delikatne i lekkie, a przede wszystkim szybkie w przyrządzeniu. Jeśli więc zamierzasz zorganizować przyjęcie w ogrodzie, zaprosić sąsiadów czy znajomych i rodzinę na prawdziwą ucztę, koniecznie musisz przyrządzić krewetki pikantne chilli z grilla. Zaskoczysz wszystkich i poczujesz się jak kucharz pięcio gwiazdkowej restauracji. A smak…. niebo w gębie.

Składniki:

  • 500 g dużych krewetek w całości
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego chilli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Zaczniemy od odczyszczania krewetek. Wbrew pozorom wcale nie jest to takie trudne zadanie. Pancerze nacinamy wzdłuż grzbietu, delikatnie za pomocą końcówki noża usuwamy żyłkę w kolorze czarnym (pancerze zostawiamy).
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do miski z oliwą z oliwek i solą.
  3. Krewetki włożyć do marynaty z czosnku, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  4. W tym czasie przygotowujemy sos. Masło rozpuszczamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy resztę składników (mielone chilli, pieprz, sos Worcestershire i sok z cytryny). Mieszamy i zdejmujemy z palnika.
  5. Wyciągamy krewetki – teraz są dwie opcje – albo nadziewamy krewetki na patyczki do szaszłyków, albo kładziemy je na tacy z dziurkami (taka jak do pizzy).
  6. Krewetki grillujemy ok. 4 minuty na grillu ogrodowym / 3 minuty na grillu elektrycznym / 6 minut w piekarniku (po 3 minuty każda strona).
  7. Gotowe krewetki przekładamy do miski, zalewamy przygotowanym z masła i przypraw sosem. Podajemy z dużą ilością pieczywa (wszyscy lubią maczać go w pozostałym po krewetkach sosie).

P.S. Zasady jedzenia :

  • nakładamy krewetki na talerz (nie zapominając o nałożeniu również solidnej porcji sosu)
  • ściągamy pancerz krewetki
  • jemy palcami
  • pieczywo maczamy w sosie

Jest naprawdę obłędnie smaczne. Lekka nuta pikanterii z chili idealnie podkreśla i wzmacnia smak delikatnej krewetki.