Kurczak w pietruszkowo-cytrynowej marynacie

Kurczak w pietruszkowo-cytrynowej marynacie? Czy coś może brzmieć jeszcze pyszniej?

Kurczak – uniwersalny drób zarówno obiadowy, jak i jako danie na kolację. Potrawka, kotlety, w sosie, pieczony, grillowany. Opcji jest naprawdę wiele. Ale czy próbowaliście kiedyś kurczaka w połączeniu z pietruszką i cytryną? Ma naprawdę orzeźwiający i delikatny smak. Dzisiejsza propozycja to danie obiadowe. Wykorzystamy pałki z kurczaka. Jako dodatek tradycyjne ziemniaki i surówka np. z marchewki i jabłka lub po prostu dobry, kiszony ogóreczek z przydomowej spiżarni. Przepisu na gotowanie ziemniaków i sałatkę chyba nie musimy podawać? Prawda? Za to kurczaka dopieścimy w najmniejszych szczegółach, tak że od zapachu sąsiedzi wyjdą z domów. Może przygotujcie podwójną porcję? Bo z pewnością nie odpędzicie się od chętnych na skosztowanie choćby małego kęsa tego cuda.

Co będzie potrzebne?

Składniki:

  • 10 pałek z kurczaka
  • 1 cytryna
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 średniej wielkości marchewki

składniki do marynaty:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu czarnego
  • szczypta soli
  • szczypta mielonej papryki chilli
  • jedna łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Pałki z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Do dużej miski dodajemy kolejno: oliwę z oliwek, sok z cytryny, mieloną paprykę słodką, mielone chilli, pieprz czarny, sól i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy. (Dla lubiących słodycz i mocno chrupiącą skórkę – można dodać łyżkę stołową miodu)
  3. Wrzucamy pałki z kurczaka i dokładnie obtaczamy je w marynacie. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C.
  5. Obieramy marchew i kroimy wzdłuż na 3 części.
  6. Do naczynia żaroodpornego wkładamy marchew, a następnie pałki kurczaka.
  7. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i dokładnie szorujemy. Kroimy na plasterki, pozbywamy się pestek.
  8. Dookoła kurczaka rozkładamy plasterki cytryn.
  9. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę. W połowie czasu należy przekręcić kurczaka na drugą stronę. Po upłynięciu pełnej godziny sprawdzamy za pomocą widelca lub wykałaczki czy kurczak jest gotowy. (po nakłuciu powinien wydobyć się przejrzysty, bezbarwny płyn, a przedmiot którym nakłuwamy powinen wejść gładko). Jeśli kurczak nie jest jeszcze gotowy – wydłużamy czas pieczenia o ok. 15 minut.
  10. Gotowego kurczaka posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z dodatkami.