Kąski z kurczaka z dipem awokado.
Kąski z kurczaka z dipem awokado – chrupiące i pyszne
Jeżeli szukasz pomysłu na szybką, bardzo atrakcyjną i niezwykle smaczną przekąskę to trafiłeś w dziesiątkę. Soczyste kawałki fileta z piersi kurczaka w złocistej i smakowitej panierce, w towarzystwie lekkiego guacamole, pełnego Twoich ulubionych dodatków zachwycą podniebienie niejednego gościa.
Składniki na kąski z kurczaka
- dwa pojedyncze filety z piersi kurczaka
- jedna szklanka mleka
- jedna szklanki mąki pszennej
- duże jajko
- sól i pieprz
- półtora łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- dwie i pół szklanki płatków kukurydzianych
- olej do natłuszczenia blachy
Przygotowanie:
Filety z kurczaka dokładnie umyj i osusz. Pokrój w około 2,5 centymetrowe kawałki. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Płatki kukurydziane wrzuć do grubego woreczka i rozkrusz za pomocą wałka. Przygotuj średnią miskę i wrzuć do niej mleko, masło, jajko i przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie rózgą, aż do uzyskania gładkiej masy, a następnie włóż do niej przyprawione wcześniej kawałki fileta.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza w standardowym trybie. Przygotuj dużą blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie spryskaj oliwą w spreju. Filety za pomocą szczypiec wyciągaj i lekko odsącz z masy, następnie równomiernie obtocz w pokruszonych płatkach i wykładaj na papier. Piecz około 15 minut, aż kąski staną się złociste i chrupiące.
Składniki na dip awokado
- dwa dojrzałe awokado hass
- dwie łyżki stołowe soku z limonki
- mały ząbek czosnku
- sól do smaku
- łyżeczka drobno posiekanej chili
- świeża kolendra
- dojrzały pomidor
- ćwierć cebuli czerwonej
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Awokado przekrój na pół i ostrożnie wbij nóż w środek pestki i ruchem wykręcającym usuń pestkę. Dużą łyżką stołową wydrąż zielony środek z obu sztuk i wrzuć do średniej miski, miąższ rozgnieć widelcem. Wyciśnij sok z limonki, posiekaj drobno ząbki czosnku i chilli, dodaj świeżą kolendrę i pomidora posiekanego w drobną kosteczkę a także ćwiartkę cebuli pokrojonej w piórka. Wymieszaj wszystko i dopraw solą do smaku.
Kąski ułóż na półmisku w towarzystwie świeżej sałaty rzymskiej i udekoruj czerwonymi papryczkami chilli i listkami kolendry. Opcjonalnie, możesz skropić wszystko sokiem z limonki. W małych miseczkach rozłóż dip. Ten przepis to idealny pomysł na imprezową przekąskę, wygodną i łatwą w jedzeniu a przy tym niesamowicie smaczną.