Kawowa Panna Cotta

Panna Cotta to uwielbiany przez wszystkich, klasyczny, włoski deser. Jest on niezwykle łatwy do wykonania, doczekał się wielu różnych wersji. W podstawowej wersji jest to gotowana śmietanka, doprawiona cukrem, owocami a następnie usztywniona żelatyną. Jak wykonać w domowych warunkach idealną, kawową panna cottę?

Składniki na pięć porcji:

mus czekoladowo-kawowy

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • jedna łyżeczka rozpuszczalnej kawy
  • 200 ml śmietanki 30%

masa śmietankowa

  • łyżeczka żelatyny w proszku
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 80 g cukru pudru
  • jedna płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • laska wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania

masa śmietankowa

  1. Do małego garnka nalej śmietanki. Łyżeczkę kawy wsyp do kubka, zalej wrzątkiem, dokładnie wymieszaj. Dodaj kawę do śmietanki, dosyp cukier puder i cukier waniliowy, jeśli zdecydujesz się na ten wariant.
  2. Jeśli wybierasz wariant z laską wanilii, to teraz przetnij ją w połowie, wydrąż ziarna. Do gotującej się śmietanki dodaj zarówno laskę jak i ziarna wanilii. Zagotuj, po czym wyjmij z mieszanki laskę wanilii i odstaw garnek z palnika do wystygnięcia.
  3. Łyżeczkę żelatyny zalej zimną wodą, wymieszaj dokładnie a następnie przelej do garnka z masą śmietankową.
  4. Tak przygotowaną mieszankę przelej do małych szklanek, najlepiej przezroczystych. Pamiętaj by pozostawić w nich trochę miejsca na mus czekoladowo-kawowy. Wstaw do lodówki i rozpocznij przygotowywanie musu.

mus czekoladowy

  1. Gorzką czekoladę, łyżeczkę rozpuszczalnej kawy i 100 ml śmietanki przelej do szklanej miski. Zagotuj wodę w garnku i przygotuj kąpiel wodną. Szklaną miskę można umieścić na sitku, które nałożone będzie na garnek z gotującą się wodą, lub włożyć do garnka grubą bawełnianą szmatkę albo ręcznik i na nim umieścić szklaną miskę ze składnikami. Ważne, by miska nie dotykała bezpośrednio dna garnka, gdyż może pęknąć. Moc palnika zmniejszyć, gotować tak długo, aż wszystko się rozpuści. Dokładnie wymieszać.
  2. Pozostałą część śmietanki, 100 ml delikatnie, za pomocą trzepaczki ubij z czekoladowo-kawową masą.
  3. Gdy już masa śmietankowa stężeje w lodówce (co sprawdzić można palcem, jeśli masa jest gotowa, palec nie zatopi się) należy wyjąć ją i delikatnie, za pomocą łyżeczki uzupełnić szklanki z masą musem czekoladowo-kawowym i odstawić na około godzinę do lodówki.
  4. Gdy już zarówno masa jak i mus stężeją, szklanki z deserem należy wyjąć z lodówki i wyłożyć do góry dnem na talerz. Jeśli pozostanie odrobina musu – teraz można nią ozdobić deser.

Jak widać, przygotowanie domowego, kawowego deseru Panna Cotta to nic trudnego! Nie są wymagane ani specjalne umiejętności, ani trudno dostępne składniki.
Smacznego!