Kawowa Panna Cotta
Panna Cotta to uwielbiany przez wszystkich, klasyczny, włoski deser. Jest on niezwykle łatwy do wykonania, doczekał się wielu różnych wersji. W podstawowej wersji jest to gotowana śmietanka, doprawiona cukrem, owocami a następnie usztywniona żelatyną. Jak wykonać w domowych warunkach idealną, kawową panna cottę?
Składniki na pięć porcji:
mus czekoladowo-kawowy
- 70 g gorzkiej czekolady
- jedna łyżeczka rozpuszczalnej kawy
- 200 ml śmietanki 30%
masa śmietankowa
- łyżeczka żelatyny w proszku
- 400 ml śmietanki 30%
- 80 g cukru pudru
- jedna płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- laska wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania
masa śmietankowa
- Do małego garnka nalej śmietanki. Łyżeczkę kawy wsyp do kubka, zalej wrzątkiem, dokładnie wymieszaj. Dodaj kawę do śmietanki, dosyp cukier puder i cukier waniliowy, jeśli zdecydujesz się na ten wariant.
- Jeśli wybierasz wariant z laską wanilii, to teraz przetnij ją w połowie, wydrąż ziarna. Do gotującej się śmietanki dodaj zarówno laskę jak i ziarna wanilii. Zagotuj, po czym wyjmij z mieszanki laskę wanilii i odstaw garnek z palnika do wystygnięcia.
- Łyżeczkę żelatyny zalej zimną wodą, wymieszaj dokładnie a następnie przelej do garnka z masą śmietankową.
- Tak przygotowaną mieszankę przelej do małych szklanek, najlepiej przezroczystych. Pamiętaj by pozostawić w nich trochę miejsca na mus czekoladowo-kawowy. Wstaw do lodówki i rozpocznij przygotowywanie musu.
mus czekoladowy
- Gorzką czekoladę, łyżeczkę rozpuszczalnej kawy i 100 ml śmietanki przelej do szklanej miski. Zagotuj wodę w garnku i przygotuj kąpiel wodną. Szklaną miskę można umieścić na sitku, które nałożone będzie na garnek z gotującą się wodą, lub włożyć do garnka grubą bawełnianą szmatkę albo ręcznik i na nim umieścić szklaną miskę ze składnikami. Ważne, by miska nie dotykała bezpośrednio dna garnka, gdyż może pęknąć. Moc palnika zmniejszyć, gotować tak długo, aż wszystko się rozpuści. Dokładnie wymieszać.
- Pozostałą część śmietanki, 100 ml delikatnie, za pomocą trzepaczki ubij z czekoladowo-kawową masą.
- Gdy już masa śmietankowa stężeje w lodówce (co sprawdzić można palcem, jeśli masa jest gotowa, palec nie zatopi się) należy wyjąć ją i delikatnie, za pomocą łyżeczki uzupełnić szklanki z masą musem czekoladowo-kawowym i odstawić na około godzinę do lodówki.
- Gdy już zarówno masa jak i mus stężeją, szklanki z deserem należy wyjąć z lodówki i wyłożyć do góry dnem na talerz. Jeśli pozostanie odrobina musu – teraz można nią ozdobić deser.
Jak widać, przygotowanie domowego, kawowego deseru Panna Cotta to nic trudnego! Nie są wymagane ani specjalne umiejętności, ani trudno dostępne składniki.
Smacznego!