Kanapka na ciepło z kurczakiem i duszoną cebulą

Składniki:

Bułeczki
• 500 g mąki pszennej typu 450
• 250 ml mleka 3,2%
• 50 g masła
• 30 g świeżych drożdży
• 4 łyżki cukru
• szczypta soli
• 4 łyżki sezam

Kurczak
• jedna podwójna pierś z kurczaka
• sól
• pieprz
• tymianek – suszony

Dodatkowo
• 4 cebule
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• przyprawy: pieprz, sól, ostra papryka, wędzona słodka papryka
• sałata rzymska
• dojrzałe, miękkie awokado
• 4 świeże pomidory
• oregano

Sos musztardowo – miodowy
• 4 łyżki musztardy
• 4 łyżki miodu
• 2 łyżki soku z cytryny
• 3 łyżki oliwy
• sól i pieprz

Wykonanie:

Bułeczki

  • Do miseczki wsypujemy rozkruszone drożdże, po czym zalewamy je ok. 50 ml mleka, a następnie dodajemy jedną łyżkę cukru oraz jedną łyżkę mąki.
  • Mieszamy przygotowany rozczyn, po czym przykrywamy go ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 15 minut.
  • Wyrośnięty rozczyn przelewamy do większego naczynia, dodaj pozostałą część mąki, cukru i mleka oraz szczyptę soli. Całość ugniatamy, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, a następnie mieszamy ciasto bardzo dokładnie, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty.
  • Na posypanym mąką blacie przez kilka minut ugniatamy ciasto za pomocą rąk, aż zrobi się gładkie i klejące. Ponownie wkładamy ciasto do naczynia, przykrywamy ściereczką bądź ręczniczkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut.
  • Po tym czasie ciasto ponownie ugniatamy i odstawiamy ponownie pod przykryciem na kolejne 30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka mniejszych części. Każdą z nich formujemy na okrągłe bułeczki, a następnie posypujemy każdą sezamem.
  • Układamy bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na następne na 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
  • Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopniach przez 30 minut, do momentu aż zrobią się rumiane.

Kurczak

  • Pierś z kurczaka kroimy w długie paski, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy lub oleju i rozgrzewamy ją.
  • Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy kurczaka do momentu uzyskania przez niego odpowiedniego, ładnego koloru.

Sos musztardowo – miodowy

Na samym początku mieszamy musztardę z miodem, następnie dodajemy do niej sól i pieprz i energicznie mieszamy. Powoli dolewamy sok z cytryny i oliwę.

Wykończenie idealnej kanapki

Na patelnię wlewamy 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 cebule kroimy w kostkę, po czym dusimy na rozgrzanej patelni. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą paprykę i słodką wędzoną paprykę.

Wystudzone bułeczki przekrawamy, smarujemy miękkim miąższem awokado, nakładamy sałatę, pomidora pokrojonego w plastry, następnie kurczaka i duszoną cebulę. Całość polewamy sosem musztardowo-miodowym i posypujemy oregano. Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10 minut, ponieważ kanapka najlepiej smakuje na gorąco. Smacznego!