Babeczki z kremem waniliowym i truskawkami

Babeczki z kremem waniliowym i truskawkami to idealne dopełnienie dnia. Mogą być osobną propozycją dania jako deser, ale również uzupełnieniem całego posiłku. Popularność tego typu przysmaku coraz bardziej zyskuje, gdyż można je przyrządzić nie tylko na słodko, ale i na słono/ wytrawnie. Jednak propozycja z tego przepisu jest świetnym wypiekiem nie tylko dla miłośników słodkości. Najlepiej wychodzą w czasie lata, gdy pojawiają się już pierwsze truskawki od polskiego rolnika.

Trudność wykonania: średni

Czas wykonania: 60-120 minut

Porcja dla: 3-4 osób

Składniki:

Na klasyczny krem waniliowy

  • 0,5l mleka lub napoju roślinnego typu “mleko”
  • 5 żółtek
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki cukru lub innego słodzidła
  • 3 łyżki budyniu waniliowego

Alternatywą jest całkowite zastąpienie mąki pszennej 1 paczką budyniu waniliowego.

Na ciasto:

  • 15 truskawek średniej wielkości
  • 350g mąki pszennej lub bezglutenowej
  • 120g cukru
  • 2 jajka
  • 300ml jogurtu (najlepiej sprawdzi się jogurt typu greckiego lub naturalny)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Posypka do ozdoby

Ciasto do muffinek jest bardzo proste do wykonania. Wszystkie składniki suche należy ze sobą wymieszać. Na początek należy wymieszać wszystkie składniki w całość. Tak łatwiej równomiernie rozprowadzić całość składników w wyrabianym cieście. Następnie dodajemy jogurt i cukier. Mleka nie trzeba dodawać, gdyż robi jednocześnie i za nabiał i za tłuszcz. Dzięki jogurtowi babeczki są puszyste i lekkie. Po wymieszaniu całości wystarczy ciasto wlać do wcześniej przygotowanych foremek. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni Celsjusza, zaś babeczki powinny piec się około 20-25 minut.

Krem nie jest zbyt prostą rzeczą do zrobienia, ale przy odrobinie skupienia każdy z nas zdoła go zrobić. Mleko należy podzielić na pół. Pierwszą połowę gotujemy, pod koniec zdejmujemy z gazu. W czasie gdy nasze mleko gotuje się na małym gazie możemy przystąpić do przygotowania bazy pod krem. 5 żółtek mieszamy z mlekiem, mąką i budyniem (lub sam budyń, bez mąki pszennej). Gotujące się mleko zestawiamy z gazu i po lekkim ostygnięciu, cały czas mieszając, wlewamy do mleka mieszankę jajeczno-budyniową. Tutaj trzeba bardzo uważać, gdyż za wysoka temperatura może sprawić, iż mieszanka zważy się i całą procedurę trzeba będzie powtarzać. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej i gęstej masy. Po wymieszaniu całości, krem należy odstawić do schłodzenia.

Gdy krem i babeczki są już gotowe to można przystąpić do ozdabiania. Naszykowane truskawki można pokroić w dowolny kształt. To jak ozdobimy całość zależy tylko od nas. Najlepiej jednak sprawdza się krem położony na wierzch babeczki, którą po nałożeniu kremu można ozdobić owocami. Dodatkową ozdobą mogą być lukrowe posypki lub płatki migdałowe.

Smacznego!