Danisze z czekoladą

Każde wyjście do cukierni kojarzyć się może z licznymi wypiekami, jakie ustawione w gablotce, oczekują na klientów, których mogą skusić do zakupu samym swoim wyglądem. Są tam kawałki przekładanego ciastka, drożdżówki, pączki czy brioszki – dla każdego coś, co trafi w jego gusta. Ale czy podobnego smakołyku nie da się przygotować w domu? Oczywiście, że się da, co więcej – można spróbować stworzyć słodką bułkę, której wcześniej się nie jadło, na przykład pysznego danisza z czekoladą, i tym samym mieć swój nowy, ulubiony sposób na drugie śniadanie czy podwieczorek.

Ciastko duńskie w polskim domu

Pod nazwą danisze kryje się nic innego jak ciasto duńskie. Jest to rodzaj ciasta francuskiego, wyrabiane w ten sam sposób, jednak od francuskiego odróżnia je to, że do ciasta duńskiego dodaje się drożdże. Ich obecność sprawia, iż ciasto jest lekkie i puszyste, a na zewnątrz lekko chrupiące. Do duńskiej kuchni wprowadzone zostało przez austriackich piekarzy i na dobre się w niej zadomowiło.

Ze względu na jego walory estetyczne – ciasto bardzo ładnie się listkuje – warto dać mu taką samą szansę jak ciastu francuskiemu, a być może stanie się ono jego dobrym zamiennikiem, po które częściej będzie się sięgać.

Ciasto duńskie bardzo dobrze zgrywa się z wieloma dodatkami, najczęściej jednak można je znaleźć wypełnione czekoladą i migdałami. Przepis na właśnie takie danisze znajduje się poniżej.

Składniki:
Ciasto:

  • 75 ml ciepłego mleka
  • 1 roztrzepane jajko
  • 450 g mąki
  • 10 g suchych drożdży instant
  • 50 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 250 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

Nadzienie:

  • 200 g zmielonych migdałów
  • 50 g cukru pudru
  • 25 g kakao
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 białko jajka
  • 50 g ciemnej czekolady

Glazura:

  • białko jajka
  • brązowy cukier do posypania

Przygotowanie
Ciasto najlepiej przygotować dzień przed tym, jak będzie się je piec.
Zmiksować mleko z jajkiem. Dodać mąkę, drożdże, cukier, masło i szczyptę soli. Mieszać drewnianą łyżką do czasu połączenia się składników przy jednoczesnym zachowaniu wyraźnych kawałków masła. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, wyrabiać przez chwilę. Rozwałkować ciasto na prostokąt i złożyć krótsze boki do środka, by się ze sobą stykały. Ponownie złożyć ciasto do środka. Rozwałkować i złożyć do środka jeszcze dwa razy. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 4 godziny lub całą noc.
Następnego dnia przygotować nadzienie: zmielone migdały zrumienić lekko na suchej patelni, wymieszać z cukrem pudrem, kakao, masłem. Dodać białko i startą na grubych oczkach czekoladę. Dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na cztery części, po kolei rozwałkować na placki grubości pół centymetra. Wycinać mniejsze prostokąty. Połowę z każdego małego prostokąta naciąć 3-4 razy, na drugiej połowie ułożyć łyżkę nadzienia. Złożyć prostokąt tak, by na górze znalazła się ponacinana połowa.
Wyłożyć na blasze wysmarowanej olejem. Przykryć przezroczystą folią i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Wysmarować danisze białkiem i posypać brązowym cukrem.
Piec na złoty kolor przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.