Makaron razowy z dynią.
Makaron razowy z dynią to jedna z najzdrowszych propozycji na pełnowartościowy obiad. Dynia to warzywo wręcz uniwersalne. Można ją przygotować na słodko (np. jako syrop do kawy) lub na wytrawnie (np. jako dodatek do innych warzyw i makaronu). Jest idealnym źródłem witaminy C, A, E, błonnika i kwasu foliowego. Jest jednym z najbardziej wartościowych warzyw, które można dostać w okresie jesiennym. Rolnictwo tradycyjne zamiera, a przyroda zapada w sen zimowy, więc dynia będzie idealną uzupełniającą propozycją na “cozy” wieczór z filmem i herbatą.
Trudność przygotowania: łatwy
Czas przygotowania: 35 minut
Porcja dla: 1-2 osób
Składniki:
- 150-200g makaronu razowego (najlepiej pełnoziarnistego)
- 1 średnia dynia hokkaido
- 1 pęczek szczypiorku z cebulki dymki
- 2 łyżki płatków drożdżowych (alternatywnie)
- 2 łyżki pesto paprykowego
- Zioła prowansalskie
- Sól, pieprz
Jako, że makaron pełnoziarnisty gotuje się nieco dłużej niż zwykły, pszenny to na początek powinniśmy wziąć się za jego przygotowanie. Możemy to zrobić tuż przed upieczeniem się naszej dyni. Do przygotowania makaronu wystarczy 500 ml gotującej się wody i szczypty soli. Taki makaron możemy ugotować na miękko lub al dente. Zajmie nam to około 7-10 minut. Całość po ugotowaniu odcedzić i odłożyć na bok, przykrywając garnek z makaronem pokrywką.
Dynię obrać, pokroić w kostkę średniej wielkości (1-3 cm). Najlepsza dynia to dynia pieczona, więc w tym przepisie skupimy się na tym sposobie przygotowania jej. Najlepsze do jej upieczenia będzie naczynie żaroodporne, ale też idealnie sprawdzi się blaszka wyłożona papierem posmarowanym niewielką ilością oleju.
Dynię taką najlepiej zamarynować przed pieczeniem. Idealnie sprawdzą się do tego zioła prowansalskie, kminek czy majeranek. Warzywo to samo w sobie jest słodkie, więc nie potrzeba tutaj dodatkowych przypraw poza solą i pieprzem do smaku. Dodatkowo do dyni można dorzucić pietruszki i pokrojonego w cząstki pomidora, który świetnie wzbogaci smak naszego dania. Piekarnik należy nastawić na 180* Celsjusza i dynia powinna się piec przez kolejne 30-40 minut.
Po ugotowaniu makaronu i wyjęciu dyni z piekarnika całość należy razem wymieszać w naczyniu żaroodpornym. Danie to jest typowym daniem jednogarnkowym, które można podawać prosto z naczynia, w którym przygotowywał się jeden ze składników. Do wymieszanej całości warto dodać 2-3 łyżki paprykowego pesto oraz drożdżowych płatków, które nadadzą serowy posmak naszej potrawie. Świetnie sprawdzi się też tutaj parmezan lub inny ser, który można zetrzeć na tarce.
Smacznego!