Faszerowany bakłażan
Bakłażan, zwany popularnie również oberżyną, to warzywo, które w Polsce stało się znane głównie na skutek wpływów kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej i żydowskiej. Ro dosyć dużych rozmiarów warzywo, w swojej najpopularniejszej odmianie charakteryzuje się ciemnofioletową skórką i stosunkowo dużymi rozmiarami. Od lat rożne kraje starają się wyhodować nowe odmiany tego warzywa eksperymentując z jego barwą, kształtem i rozmiarem, dlatego na rynku znajdziemy coraz więcej różnorodnych odmian.
O czym pamiętać przygotowując bakłażana?
Bakłażan to warzywo, które nie nadaje się do spożycia na surowo! Nieobrobiony termicznie zawiera substancje chemiczne, które w większej ilości mają negatywny wpływ na organizm człowieka. Bakłażany przed spożyciem należy też pozbawić gorzkiego smaku który może być bardzo intensywny. W tym celu pokrojone w plastry warzywo należy natrzeć solą, którą trzeba po 10-15 minutach spłukać pod bieżącą wodą. W ten sposób pozbędziemy się niepożądanej goryczki.
Przepis na bakłażan faszerowany kaszą, warzywami i fetą
Składniki na farsz:
- 100g kaszy gryczanej
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- łyżki passaty pomidorowej
- jedna mała papryczka chili
- 150g fety
- olej do smażenia
- oliwa do smarowania
- przyprawy: sól, pieprz, cząber, słodka papryka wędzona
Sposób przygotowania
- Bakłażana przekrój na pół w poziomie, wydrąż łyżką wnętrze i posmaruj solą. Odstaw na około 10-15 minut, potem opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
- 2. Kaszę gryczaną ugotuj i odcedź na sitku.
- 3. Pokrój w drobną kostkę cebulę, a czosnek w cienkie plasterki. Smaż na patelni w rozgrzanym oleju aż warzywa się zarumienią. Dodaj posiekaną drobno papryczkę.
- 4. Do zawartości patelni dodaj kaszę, passatę i pomidory. Dołądnie wymeiszaj i duś całość pod przykryciem na małym ogniu przez około 10-15 minut.
- 5. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 210-220 stopni celsjusza.
- 6. Przygotuj brytfankę . Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- 7. Zewnętrzną stronę bakłażana posmaruj oliwą. Podpiecz warzywo około 10 minut w rozgrzanym piekarniku.
- 8. Wyjmij bakłażana z piekarnika. Nadziej połówki warzywa farszem i posyp pokruszonym serem feta. Włóż do piekarnika i piecz kolejne 15 minut.
Sposób podania i przechowywanie
Tak przygotowane danie można podawać posypane świeżymi ziołami lub delikatnie polane oliwą z oliwek. Jeżeli chcemy przygotować większą ilość dania i przechować je do zjedzenia na kolejne dni, należy po dokładnym wystudzeniu włożyć danie do szczelnie zamykanego pojemnika, w którym zachowa swoje walory smakowe przez jeden-dwa dni trzymane w lodówce.