Faszerowany bakłażan

Bakłażan, zwany popularnie również oberżyną, to warzywo, które w Polsce stało się znane głównie na skutek wpływów kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej i żydowskiej. Ro dosyć dużych rozmiarów warzywo, w swojej najpopularniejszej odmianie charakteryzuje się ciemnofioletową skórką i stosunkowo dużymi rozmiarami. Od lat rożne kraje starają się wyhodować nowe odmiany tego warzywa eksperymentując z jego barwą, kształtem i rozmiarem, dlatego na rynku znajdziemy coraz więcej różnorodnych odmian.

O czym pamiętać przygotowując bakłażana?

Bakłażan to warzywo, które nie nadaje się do spożycia na surowo! Nieobrobiony termicznie zawiera substancje chemiczne, które w większej ilości mają negatywny wpływ na organizm człowieka. Bakłażany przed spożyciem należy też pozbawić gorzkiego smaku który może być bardzo intensywny. W tym celu pokrojone w plastry warzywo należy natrzeć solą, którą trzeba po 10-15 minutach spłukać pod bieżącą wodą. W ten sposób pozbędziemy się niepożądanej goryczki.

Przepis na bakłażan faszerowany kaszą, warzywami i fetą

Składniki na farsz:

  • 100g kaszy gryczanej
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżki passaty pomidorowej
  • jedna mała papryczka chili
  • 150g fety
  • olej do smażenia
  • oliwa do smarowania
  • przyprawy: sól, pieprz, cząber, słodka papryka wędzona

Sposób przygotowania

  1. Bakłażana przekrój na pół w poziomie, wydrąż łyżką wnętrze i posmaruj solą. Odstaw na około 10-15 minut, potem opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. 2. Kaszę gryczaną ugotuj i odcedź na sitku.
  3. 3. Pokrój w drobną kostkę cebulę, a czosnek w cienkie plasterki. Smaż na patelni w rozgrzanym oleju aż warzywa się zarumienią. Dodaj posiekaną drobno papryczkę.
  4. 4. Do zawartości patelni dodaj kaszę, passatę i pomidory. Dołądnie wymeiszaj i duś całość pod przykryciem na małym ogniu przez około 10-15 minut.
  5. 5. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 210-220 stopni celsjusza.
  6. 6. Przygotuj brytfankę . Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  7. 7. Zewnętrzną stronę bakłażana posmaruj oliwą. Podpiecz warzywo około 10 minut w rozgrzanym piekarniku.
  8. 8. Wyjmij bakłażana z piekarnika. Nadziej połówki warzywa farszem i posyp pokruszonym serem feta. Włóż do piekarnika i piecz kolejne 15 minut.

Sposób podania i przechowywanie

Tak przygotowane danie można podawać posypane świeżymi ziołami lub delikatnie polane oliwą z oliwek. Jeżeli chcemy przygotować większą ilość dania i przechować je do zjedzenia na kolejne dni, należy po dokładnym wystudzeniu włożyć danie do szczelnie zamykanego pojemnika, w którym zachowa swoje walory smakowe przez jeden-dwa dni trzymane w lodówce.