Kremowy sernik z dynią.

Kremowy sernik z dynią to deser iście królewski. Delikatna i kremowa masa serowa, kruchy spód i dodatek skórki pomarańczowej lub cytrynowej sprawiają, że całość tworzy idealne połączenie pod względem smaku. Klasyczny przepis na sernik zawiera rodzynki, ale tutaj głównym składnikiem masy serowej jest… dynia! Tak, tak to warzywo jest na tyle uniwersalne, że dynię można użyć nawet do deserów. Sernik z tego przepisu to niebanalna propozycja dla tych osób, które chcą zaskoczyć swoich gości niecodziennym połączeniem składników w tradycyjnym wypieku.

Trudność przygotowania przepisu: średnia

Czas przygotowania: 2-3 godziny

Porcja dla: kilku osób

Składniki:

  • 1 kg twarogu lub tofu naturalnego
  • 500g dyni hokkaido
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 250g masła
  • 5-6 jajek
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 190 ml cukru do wypieków

Dynia hokkaido jest tutaj specyficznym dodatkiem. Nada ona sernikowi orzechowy posmak, zaś całość jest pieczona tradycyjnie, bez kruchego spodu. Masa serowa z dodatkiem mąki ziemniaczanej idealnie podtrzyma całość w jednym kawałku i nada tej pożądanej sprężystości. Wewnętrzną część dyni należy usunąć, następnie obrać ze skóry. Aby nabrała miękkości należy ją nieco podgotować przez kilkanaście minut.

Masło roztopić w kąpieli wodnej, odczekać by ostygło. Do pozostałych składników powinno być dodane w temperaturze pokojowej. Ser, żółtka, roztopione masło lub margarynę, ekstrakt waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną (lub budyń waniliowy) i cukier wymieszać delikatnie w dużej misce. Całość powinna być mieszana aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ostudzoną i odcedzoną dynię blendujemy przed wymieszaniem z masą serową. Pozwoli to na uzyskanie bardziej kremowej i puszystej konsystencji całego wyrobu.

Piekarnik ustawiamy na 180*, a w międzyczasie gdy nam się nagrzewa, można naszykować formę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej sprawdzi się tutaj forma tortowa (okrągła), ale jeśli taką nie dysponujemy to możemy użyć każdą inną jaką mamy w domu. Jeśli chcemy możemy oczywiście zastąpić papier tłuszczem, jednak wpłynie to na kaloryczność naszego wypieku. Masę sernikową wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 60 minut.

Podczas gdy ciasto dochodzi w piekarniku do formy docelowej możemy zabrać się za zrobienie dodatków lub ozdób, które można położyć na wierzchu ciasta. Najprostszym sposobem na ozdobienie sernika jest oczywiście posypanie cukrem pudrem, ale też możemy zaszaleć i ozdobi go rozpuszczoną czekoladą czy nawet krówkami. Możemy w ten sposób na wierzchu ciasta nakreślić różne fantazyjne wzory, które wzbogacą nasz wypiek o kolejny dodatek smakowy. Polewę najlepiej nakładać kiedy ciasto schłodzi się do temperatury pokojowej.

Smacznego!