Kruche ciasteczka z orzechami
Orzechy laskowe, stanowią ogromne dobrodziejstwo. Posiadają one liczne wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Charakteryzują się wysoką zawartością witaminy E, potocznie nazywaną ,,witaminą młodości i płodności”. W orzechach laskowych można znaleźć także witaminy z grupy B, potas, wapń i fosfor. W orzechach laskowych nie brakuje również niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza tych jednonienasyconych. Wbrew pozorom są one bardzo pomocne przy redukcji masy ciała.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- 120 g masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko z wolnego wybiegu
- 80 g orzechów laskowych
- 80 g czekolady mlecznej
Dodatkowo:
- 100 g białej czekolady
- 30 g orzechów laskowych
- 2 łyżki mleka 3,2 %
Wykonanie:
Orzechy przesypujemy na blachę i ogrzewamy w piekarniku przez 60 sekund w rozgrzanym wcześniej piecu. Następnie lekko je studzimy i przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą blendera. Najlepiej trybem pulsującym. Jeśli nie posiadamy blendera możemy to zrobić za pomocą moździerza, noża lub tłuczkiem.
W misce zagniatamy zimne masło z przesianą na drobnym sitku mąką, proszkiem do pieczenia i solą na sypką masę. Następnie dodajemy posiekane orzechy laskowe i drobny cukier do wypieków. Wszystkie składniki mieszamy bardzo dokładnie, dodajemy jajko i ponownie mieszamy.
Siekamy mleczną czekoladę na małe kawałeczki. Następnie wsypujemy ją do miski z ciastem i ponownie całość zagniatamy.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Staramy się zachować odstępy, (bo ciastka pod wpływem temperatury staną się bardziej płaskie i szersze) następnie mokrą dłonią lekko spłaszczamy nasz ciasteczka.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i w takiej temperaturze pieczemy ciasteczka przez 20 minut z włączonym termoobiegiem.
Ciasteczka przekładamy na kratkę i studzimy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 100 g białej czekolady. Dodajemy dwie łyżki mleka, cały czas mieszając do uzyskania płynnej, jedwabistej konsystencji. Orzechy laskowe prażymy na patelni, lekko studzimy i siekamy ostrym nożem.
Ostudzone ciasteczka polewamy polewą z białej czekolady i posypujemy przygotowaną przez nas posypką z orzechów laskowych. Czekamy, aż polewa zastygnie i podajemy z ciepłą kawką z mlekiem lub gorącym kakao. Smacznego!