Kruche ciasteczka z orzechami

Orzechy laskowe, stanowią ogromne dobrodziejstwo. Posiadają one liczne wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Charakteryzują się wysoką zawartością witaminy E, potocznie nazywaną ,,witaminą młodości i płodności”. W orzechach laskowych można znaleźć także witaminy z grupy B, potas, wapń i fosfor. W orzechach laskowych nie brakuje również niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza tych jednonienasyconych. Wbrew pozorom są one bardzo pomocne przy redukcji masy ciała.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 120 g masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko z wolnego wybiegu
  • 80 g orzechów laskowych
  • 80 g czekolady mlecznej

Dodatkowo:

  • 100 g białej czekolady
  • 30 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki mleka 3,2 %

Wykonanie:

Orzechy przesypujemy na blachę i ogrzewamy w piekarniku przez 60 sekund w rozgrzanym wcześniej piecu. Następnie lekko je studzimy i przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą blendera. Najlepiej trybem pulsującym. Jeśli nie posiadamy blendera możemy to zrobić za pomocą moździerza, noża lub tłuczkiem.

W misce zagniatamy zimne masło z przesianą na drobnym sitku mąką, proszkiem do pieczenia i solą na sypką masę. Następnie dodajemy posiekane orzechy laskowe i drobny cukier do wypieków. Wszystkie składniki mieszamy bardzo dokładnie, dodajemy jajko i ponownie mieszamy.

Siekamy mleczną czekoladę na małe kawałeczki. Następnie wsypujemy ją do miski z ciastem i ponownie całość zagniatamy.

Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Staramy się zachować odstępy, (bo ciastka pod wpływem temperatury staną się bardziej płaskie i szersze) następnie mokrą dłonią lekko spłaszczamy nasz ciasteczka.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i w takiej temperaturze pieczemy ciasteczka przez 20 minut z włączonym termoobiegiem.

Ciasteczka przekładamy na kratkę i studzimy.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy 100 g białej czekolady. Dodajemy dwie łyżki mleka, cały czas mieszając do uzyskania płynnej, jedwabistej konsystencji. Orzechy laskowe prażymy na patelni, lekko studzimy i siekamy ostrym nożem.

Ostudzone ciasteczka polewamy polewą z białej czekolady i posypujemy przygotowaną przez nas posypką z orzechów laskowych. Czekamy, aż polewa zastygnie i podajemy z ciepłą kawką z mlekiem lub gorącym kakao. Smacznego!