Jajecznica z cukinią

Jajecznica to jedna z wielu propozycji, jaka w formie śniadania ląduje na stole, by o poranku dodać energii i obudzić nie tylko swoim zapachem, ale i smakiem. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a możliwości dodatków do niej wydają się naprawdę spore, tak że każdy konsumujący może przygotować ją tak, by z pewnością mu zasmakowała. Czy jednak do tej pory próbowana była jajecznica z cukinią? Jeśli nie, to warto spróbować, być może na stałe dołączy ona do propozycji śniadań.

Jajecznica na dobry dzień

Jajka od wielu, wielu lat pojawiają się nie tylko w polskiej kuchni, ponieważ są bardzo wartościowym dla organizmu produktem. Zawierają 13 potrzebnych witam i minerałów, między innymi zestaw witam A, E, D, K czy z grupy B, fosfor, potas, wapń. Spożywanie jaj wpływa dobrze na wzrok, układ kostny, skórę, włosy i paznokcie. Przyrządzenie z nich jajecznicy to jeden z wielu sposobów ich konsumpcji. Przygotowanie jej nie jest trudne – wystarczy jajka rozbełtać i wylać na patelnię z ciepłym tłuszczem oraz dopilnować ich ścięcia. Jest też dobrym towarzyszem dla mleka, soli i pieprzu, z którymi mogą być rozbełtane, jak i dodatków typu pomidor, szynka, szczypiorek, żółty ser, które można dodać do jajecznicy, by uczynić ją jeszcze smaczniejszą.

Cukinia – smaczne i zdrowe warzywo

To lekkostrawne warzywo o delikatnym smaku, które jest jednym z najchętniej uprawianych w Polsce. Można użyć jej na wiele sposobów: czy to w leczo, obsmażone w panierce, jako zupę krem, czy nawet upiec fit ciasto. Cukinia ceniona jest za wysokość wartość dietetyczną. Jej spożywanie dostarcza organizmowi potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, K, PP, B1, a także stanowi źródło beta karotenu. Jej zaletą jest nieodkładanie się w niej metali ciężkich, ponadto odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia – przez tę właściwość polecana jest osobom cierpiącym na nadkwaśność żołądka.

Warto więc dodać ją do jajecznicy – czy też raczej na niej jajecznicę przygotować – i cieszyć się nowym śniadaniem we włoskim stylu.

Składniki:

  • 2-3 jajka
  • pół małej cukinii
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz
  • można dodać pieczarki

Przygotowanie

Cukinię dokładnie umyć i osuszyć, nie obierać. Pokroić w plasterki lub w półplasterki. Na patelni roztopić łyżeczkę masła i łyżeczkę oliwy. Wrzucić cukinię, posolić, popieprzyć. Obsmażyć około 3 minuty. Wbić jajka, poczekać, aż lekko się zetną, smażyć delikatnie, mieszając przez kilka minut, póki nie będą ścięte według upodobania.
Podawać z kromkami świeżego chleba posmarowanego masłem.