Brokułowa zupa krem
Zupy kremy to jeden z najprostszych sposobów na smaczny obiad. Są niesamowicie sycące, a przy okazji zdrowe i szybkie do przygotowania. Można wykonać je z dowolnych warzyw sezonowych, na przykład z brokułu. Do wykonania kremu brokułowego potrzebujemy jedynie jednego garnka i blendera. Zajmie nam to nie więcej niż pół godziny. W jednej porcji, nie uwzględniając dodatkowego sera i grzanek, znajduje się około 250kcal, tak więc krem brokułowy jest równie sycący co i dietetyczny!
Składniki
- jeden duży brokuł
- 750 ml bulionu drobiowego, lub w wersji wegetariańskiej – warzywnego
- jedna duża cebula
- 2-3 ząbki czosnki
- masło klarowane lub oliwa
- ulubione przyprawy, sól, pieprz, pietruszka
- dodatkowo: dowolny ser, grzanki
Proporcje składników są sprawą indywidualną, a podane tu są jedynie ilością orientacyjną. Korzystając z tego przepisu powinny wyjść Ci cztery, średniej wielkości porcje. W kwestii przypraw – należy kierować się własnymi preferencjami i dodawać je wedle uznania.
Przepis na podstawową zupę krem z brokułu
- punkt jeden Jeśli korzystasz z gotowej kostki bulionowej, przygotuj 750 ml wywaru.
- punkt dwa Czosnek i cebulę obierz. Pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej masło klarowane lub oliwę w garnku. Smaż cebulę kilka minut, do momentu aż się delikatnie zarumieni, następnie dodaj czosnek i podsmażaj przez około dwie minuty, cały czas mieszając.
- punkt trzy Umyj brokuł i pokrój go na mniejsze części. Dodaj do garnka z cebulą i czosnkiem.
- punkt cztery Do garnka wlej przygotowany wcześniej bulion, dodaj sól, pieprz i przyprawy wedle uznania. Zagotuj zupę i trzymaj na średnim ogniu przez około piętnaście minut.
- punkt pięć Wyłącz palnik i odstaw zupę do ostygnięcia. Jeśli chcesz wzbogacić ją o ser – to jest właśnie ten moment. Świetnie sprawdzi się do tego ser feta, pleśniowy, serek Philadelphia lub trójkąt serka śmietankowego a dla fanów ostrzejszych smaków – serek twarogowy o smaku chrzanowym.
- punkt sześć Gdy zupa wystygnie za pomocą blendera miksuj ją, aż do momentu uzyskania gładkiego kremu.
- punkt siedem Możesz przygotować też grzanki. W tym celu pokrój pieczywo – najlepiej tostowe – w niewielkie kwadraciki i podsmaż na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym.
Wykonanie kremu brokułowego w podstawowej wersji jest niezwykle proste. Gdy już wyczuje się odpowiednie dla siebie proporcje, można śmiało modyfikować składniki, dodawać inne rodzaje sera, przypraw, czy też pokusić się o samodzielne przygotowanie bulionu.
Smacznego!