Grzanki z rukolą – zielona pasta z domowym chlebkiem
Przepyszne, lekkie i wyjątkowo proste w przygotowaniu grzanki idealne dla wegetarian, a także osób dbających o zdrowie odżywianie. Chrupiące grzanki przygotowane z domowego chleba niewymagającego wyrastania z wyśmienitą zieloną pastą z rukoli, suszonych pomidorów, aromatycznego sera i nutką migdałów.
Niesamowicie chrupiący i puszysty chlebek do grzanek
Możesz z powodzeniem użyć gotowych bułek z piekarni, ale jeżeli chcesz przeżyć prawdziwą kulinarną podróż, upiecz chlebek samemu. Przepis jest niezwykle prosty i zajmuje niewiele czasu. Wypiek jest bowiem bardzo aromatyczny, chrupiący i idealnie pasuje do domowych past i sals.
Składniki na chlebek:
- 500 g mąki pszennej
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 litr ciepłej wody
- 10 łyżek płatków owsianych
- 10 g suchych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Do dużej miski przesiej oba rodzaje mąki, drożdże, cukier, sól oraz płatki owsiane i wymieszaj. Dodaj wodę i zagnieć ciasto. Zakryj miskę czystą ściereczką i odstaw na 10 minut w ciepłej miejsce. Przygotuj dwie keksówki i wysmaruj ich wnętrze masłem i wyłóż do nich równe porcje ciasta. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i umieć w nim formy. Piecz przez około godzinę w trybie góra-dół. Upieczony chlebek wyłóż do ostudzenia i przejdź do przygotowania pasty z rukoli.
Lekka i zdrowa pasta z rukoli
Przepyszna, lekko pikantna pasta o intensywnym, zdrowo zielonym kolorze. Jej głęboki, złożony smak z nutką migdałów i posmakiem suszonych pomidorów i aromatycznego sera będzie idealnym połączeniem wraz z grzankami z domowego chlebka.
Składniki na grzanki z rukolą:
- 125 g świeżej rukoli
- 5 suszonych pomidorów
- 150 ml oleju lnianego
- 60 g sera grana padano
- łyżeczka płatków migdałowych
- łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta soli i pieprzu
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka czarnych oliwek bez pestek
Rukolę umyj i wyłóż na czystej ściereczce do osuszenia. Suszone pomidory, czosnek i ser pokrój na mniejsze kawałki i dolej oliwę. Na patelni upraż płatki migdałów, po ich ostudzeniu wrzuć wszystko razem z rukolą do blendera i zmiksuj na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy.
Chlebek pokrój na kromki i podpiecz je przez chwilę w piekarniku, aby stały się złociste i chrupiące. Wyciągnij je na kratkę do ostudzenia. Umyj pomidorki i pokrój razem z oliwkami w drobną kostkę i wymieszaj w małej miseczce z odrobiną oliwy i pieprzu. Pastę z rukoli nałóż na kromki, udekoruj mieszkanką pomidorków z oliwkami. Posyp do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.