Pieczona kaczka z jabłkami

Każdy, kto lubi zjeść pieczoną kaczkę na pewno polubi jej odmienny wariant, w którym dominują jabłka. Danie to jest o tyle ciekawe, że pozytywnie zaskakuje każdego, kto przyjdzie w odwiedziny i zaprosisz go na obiad.

Składniki, czyli co potrzebujesz, aby przygotować kaczkę

Przygotuj kaczkę o wadze około 2 kilogramy, do tego łyżka suszonego rozmarynu, łyżka majeranku, łyżka masła oraz sól i pieprz dla smaku. Dodatkowo przydadzą się trzy jabłka, mały słoik gotowanej żurawiny oraz około trzy łyżki soku malinowego.

Do pracy, czyli przygotowujemy kaczkę

Na początek kaczkę nacieramy solą oraz pieprzem i obtaczamy w suszonych ziołach. Następnie całość smarujemy roztopionym masłem. W tym momencie kroimy jedno jabłko w ćwiartki i wkładamy do kaczki. W tym momencie kaczkę możemy zacząć już piec, jednak jeśli potrzebujemy jeszcze trochę czasu, możemy ją odłożyć na około 3 godziny do lodówki, maksymalnie 24 godziny, jednak przed pieczeniem należy ją ogrzać do temperatury pokojowej.

Piekarnik należy ustawić na nagrzewanie do temperatury 230 stopni. Przygotowujemy żaroodporne naczynie, wkładamy do niego kaczkę pamiętając, aby położyć ją grzbietem do góry. Kaczkę w naczyniu należy wstawić do piekarnika bez pokrywki na około pół godziny, następnie należy zamknąć naczynie pokrywką, zmniejszyć temperaturę do około 180 stopni i pozostawić na pieczeniu przez około dwie godziny. Po godzinie pieczenia należy odwrócić kaczkę na drugą stronę i piec dalej. Kiedy pozostanie trzydzieści minut pieczenia do końca należy do piekarnika włożyć pozostałe, wydrążone już jabłka, a w ich środek dodać po łyżeczce soku malinowego.

Gdy tylko kaczka się upiecze, należy ją wyciągnąć z piekarnika i podzielić na porcje. Najlepiej kaczkę podawać z polanym tłuszczem. Do tak przyrządzonej kaczki można dodawać kluski, aby stanowiły wspaniały obiad na przykład w rodzinnym gronie.

Podsumowanie

Jak widać, pomimo na pierwszy rzut oka trudnej potrawy, pieczona kaczka z jabłkami jest dość łatwym w wykonaniu przepisem, jednak wymaga odrobiny wprawy i doświadczenia. Mimo wszystko nada się dla kucharza na każdym poziomie. Warto zaprosić gości na próbne skosztowanie, odpowiednio uprzedzając, że kaczka może wyjść źle przyprawiona. Pieczenie nie jest wcale trudne, co udowodniono powyższym przepisem. Polecamy wszelkie próby oraz modyfikacje wedle własnego uznania smakowego. Pamiętajmy, że warto także zapytać gości jak smakowała potrawa, aby mieć ogląd i pomysły do dalszych eksperymentów gastronomicznych.