Amerykańskie Donut’s
Puchate oponki, z amerykańskim pochodzeniem, będą łatwiejszą drogą do nauczenia się smażenia pączków. Tradycyjne — trudniej jest wypiec początkującym , próbującym swoich sił w tego typu cukiernictwie. Donut nie powinien mieć nadzienia , jednak znajdziemy w cukierniach i marketach także takie z czekoladą czy dżemem w środku.
Amerykańskie Donut`s w USA są symbolem. Armia Zbawienia serwowała słodkie przysmaki dzielnym żołnierzom w czasie I wojny światowej. Cały sekret donuta polega na niezbyt słodkim cieście, gdyż jego słodycz powinna cieszyć również oczy i znaleźć się na zewnątrz. Wiele przyjemności sprawimy również dzieciom, które będą na pewno zafascynowane kolorowymi lukrami, polewami czy posypkami w różnych kształtach. Na pewno pomogą nam w przygotowaniach. W sklepowych egzemplarzach znajdziemy wiele emulgatorów czy substancji rozpulchniających, regulatorów kwasowości czy barwników . Samodzielnie możemy stworzyć, pomimo ich kaloryczności zdrowszą opcję.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 czubata łyżka cukru
- 15 g drożdży, mogą być też suche.
- 3 łyżki wody
- 50 g masła
- 1 duże jajko
- 200ml mleka
- ¼ standardowej kostki masła
- szczypta soli
- 1 łyżka rumu, spirytusu, bądź esencji waniliowej
Do smażenia:
- olej lub smalec
Przepis:
Ucieramy 15 g drożdży, z mlekiem i cukrem. Powinniśmy odstawić taki rozczyn na chwilę by składniki „zaczęły działać”. Przy użyciu suchych drożdży dodajemy je od razu do mąki.
Dodajemy wszystkie składniki poza masłem , które rozpuszczone wlejemy do miski na sam koniec wyrabiania.
Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce, miskę przykrywamy ściereczką. Po upływie 2 godzin możemy spróbować delikatnie rozwałkować ciasto, by następnie podzielić je na pączki przy pomocy np. szklanki. Otwory w ciastkach możemy zrobić kieliszkiem. Jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia, tym razem na krótszy czas 20-30 minut.
Po tym czasie Amerykańskie Donut`s gotowe są do smażenia.
Dodatki:
Nasze tradycyjne pączki zazwyczaj polane są lukrem, dlatego zaproponuje taką opcję, która jest szybka i prosta w wykonaniu.
Potrzebna nam jest 1 szklanka cukru pudru dodatkowo 1 soku z cytryny albo wody.
Cukier puder powinien być przesiany, by pozbyć się wszystkich grudek.
Gdy dokładnie wymieszamy składniki, otrzymamy gładką konsystencję.
To doskonała baza np. na wiórki z białej czekolady czy posypki cukrowe.
Lukier będzie swego rodzaju klejem, dzięki któremu dodatki będą trzymały się pączka.
Doskonałą propozycją będzie również rozpuszczona czekolada, w której zamoczymy wierzch naszych pączków,a następnie posypiemy orzeszkami. Nasza wyobraźnia jest tutaj jedynym ograniczeniem, jeżeli chodzi o dekorację.
Smacznego.