Makaron carbonara z cukinią

Makaron carbonara z cukinią – takie inne spaghetti?

Tytuł niech was nie zmyli, dziś zrobimy coś naprawdę odjazdowego – wariację na temat klasycznej carbonary. Jedni powiedzą, że to istna profanacja, bo carbonara jest tylko jedna, inni z chęcią przymrużą oko i spróbują czegoś klasycznego w nieco odświeżonej wersji. Wszak wiele dań, które teraz królują na talerzach w najlepszych restauracjach, powstało z modyfikacji klasycznego przepisu. Tu dodać, tam odjąć, coś wymienić i proszę bardzo – nowy przepis gotowy. Lubicie makarony? Taka odskocznia od rodzimych ziemniaków i kaszy, bywa przyjemna, dlatego dziś spróbujemy zaczarować trochę kuchnię i powstanie coś nowego. Oto nadchodzi nowe, iście poetyckie danie obiadowe. Ma wiele plusów – jest szybkie w przygotowaniu, proste, składa się z niewielu składników, ale przede wszystkim, co najważniejsze, jest tak obłędnie pyszne, że wrócicie po ten przepis nie jednokrotnie.

Składniki:

  • 400 g makaronu typu penne
  • 700 g cukini
  • 4 zółtka
  • 200 g śmietanki 30%
  • 100 ml wody (pozostałej z gotowania makaronu)
  • 250 g boczku parzonego
  • 60 g żółtego, twardego sera (najlepiej parmezanu)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki natki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (odrobinę odłożyć do małej miseczki)
  2. Makaron ugotować w osolonej wodzie w czasie opisanym na opakowaniu. Odcedzić nie wylewając wody – odebrać 100 ml wody i odstawić.
  3. Śmietankę, żółtka, starty ser i pieprz wymieszać w misce.
  4. Cukinię dobrze umyć, osuszyć i pokroić w słupki.
  5. Boczek pokroić w kostkę.
  6. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej lub oliwę z oliwek. Podsmażyć boczek. Dodać cukinię i smażyć do momentu, aż cukinia zmięknie.
  7. Ugotowany makaron dodać na patelnię do cukinii i boczku, wymieszać i podsmażać ok. 1 minutę.
  8. Dodać masę jajeczną, wodę z makaronu oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszać, ale tylko do połączenia składników. (Zbyt długie mieszanie sprawi, że zamiast carbonary będzie jajecznica 🙂 )
  9. Zdjąć z ognia.
  10. Nakładać na talerze posypując odłożonym wcześniej startym serem. Do dekoracji można użyć kilka listków natki z pietruszki.

Gotowe!

Pyszny makaron w innym wydaniu. Pozostaje pytanie – bohaterem w tym przepisie jest carbonara w innej wersji czy cukinia? Wiele osób nie wie co można zrobić z cukinii i zawsze spożywają ją w jeden i ten sam sposób, opierając się na jednym przepisie. Teraz wiecie, że cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, które doskonale uzupełni nawet tak klasyczne i znane każdemu danie.