Makaron carbonara z cukinią
Makaron carbonara z cukinią – takie inne spaghetti?
Tytuł niech was nie zmyli, dziś zrobimy coś naprawdę odjazdowego – wariację na temat klasycznej carbonary. Jedni powiedzą, że to istna profanacja, bo carbonara jest tylko jedna, inni z chęcią przymrużą oko i spróbują czegoś klasycznego w nieco odświeżonej wersji. Wszak wiele dań, które teraz królują na talerzach w najlepszych restauracjach, powstało z modyfikacji klasycznego przepisu. Tu dodać, tam odjąć, coś wymienić i proszę bardzo – nowy przepis gotowy. Lubicie makarony? Taka odskocznia od rodzimych ziemniaków i kaszy, bywa przyjemna, dlatego dziś spróbujemy zaczarować trochę kuchnię i powstanie coś nowego. Oto nadchodzi nowe, iście poetyckie danie obiadowe. Ma wiele plusów – jest szybkie w przygotowaniu, proste, składa się z niewielu składników, ale przede wszystkim, co najważniejsze, jest tak obłędnie pyszne, że wrócicie po ten przepis nie jednokrotnie.
Składniki:
- 400 g makaronu typu penne
- 700 g cukini
- 4 zółtka
- 200 g śmietanki 30%
- 100 ml wody (pozostałej z gotowania makaronu)
- 250 g boczku parzonego
- 60 g żółtego, twardego sera (najlepiej parmezanu)
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki natki posiekanej pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (odrobinę odłożyć do małej miseczki)
- Makaron ugotować w osolonej wodzie w czasie opisanym na opakowaniu. Odcedzić nie wylewając wody – odebrać 100 ml wody i odstawić.
- Śmietankę, żółtka, starty ser i pieprz wymieszać w misce.
- Cukinię dobrze umyć, osuszyć i pokroić w słupki.
- Boczek pokroić w kostkę.
- Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej lub oliwę z oliwek. Podsmażyć boczek. Dodać cukinię i smażyć do momentu, aż cukinia zmięknie.
- Ugotowany makaron dodać na patelnię do cukinii i boczku, wymieszać i podsmażać ok. 1 minutę.
- Dodać masę jajeczną, wodę z makaronu oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszać, ale tylko do połączenia składników. (Zbyt długie mieszanie sprawi, że zamiast carbonary będzie jajecznica 🙂 )
- Zdjąć z ognia.
- Nakładać na talerze posypując odłożonym wcześniej startym serem. Do dekoracji można użyć kilka listków natki z pietruszki.
Gotowe!
Pyszny makaron w innym wydaniu. Pozostaje pytanie – bohaterem w tym przepisie jest carbonara w innej wersji czy cukinia? Wiele osób nie wie co można zrobić z cukinii i zawsze spożywają ją w jeden i ten sam sposób, opierając się na jednym przepisie. Teraz wiecie, że cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, które doskonale uzupełni nawet tak klasyczne i znane każdemu danie.