Babeczki waniliowe z borówkami
Słodkie rozwiązanie
Babeczki czy to w słodkim czy w wytrawnym wydaniu potrafią trafić w gusta nawet najbardziej wymagających degustatorów. Inspiracją do przedstawienia wam takiego pomysłu na babeczki waniliowe z borówkami była Minnesota, której oficjalnie przypisana jest babeczka, akurat jagodowa.
Sposób podania może być różny, najczęściej obecnie proponowane w papierowych foremkach dzięki nie musimy martwić się o ewentualną trudność oddzielenia ich od tradycyjnych czy konieczność nasmarowania blaszanych egzemplarzy masłem.
Ciasto może być drożdżowe, biszkoptowe, czekoladowe Brownie czy nawet kruche. Opcji i wariantów jest mnóstwo. Babeczki i muffiny uczestniczą w różnych uroczystościach, na weselach nawet jako zamiennik tortu. Możemy stworzyć z nich codzienny przysmak np. dla niespodziewanych gości, lecz również wykwintne dzieła sztuki na specjalne okazje. Świetnie sprawdzą się na urodzinach, imieninach, babyshower i innych imprezach okolicznościowych czy tematycznych jako uzupełnienie słodkiego stołu. Nie są trudne do przygotowania. Nie potrzebujemy też wielu składników, wystarczą podstawowe produkty, które znajdziemy w kuchni. Mąka, cukier, masło oraz jajka. Szybkość wykonania jest kolejnym atutem, ze względu na swoją wielkość nie będą piekły się dłużej niż pół godziny. Poniżej znajdziecie przepis w bardzo klasycznym wydaniu.
Ciasto:
- 250g mąki tortowej
- 5 łyżek cukru
- laska wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 3/4 szklanki mleka
- 80 ml oleju
- owoce do podkręcenia smaku (w tym przypadku borówki)
Przygotowanie:
Potrzebujemy dużej miski.
W pierwszej kolejności przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia, dodajemy cukier, aromat waniliowy. Jeżeli posiadamy laskę wanilii, musimy pamiętać o tym, że aromat znajduje się nie tylko w ziarenkach, ale również w olejku dlatego upewnijmy się, czy wykorzystaliśmy całą zawartość strąka, po rozcięciu jej na pół zeskrobmy całą zawartość łyżką lub nożem.
Kolejno dodajemy olej, mleko oraz jajka. Zaletą przepisu jest właśnie łatwość wykonania, nie musimy niczego miksować, wystarczy wymieszać do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy bezpośrednio do foremek, pamiętajmy o tym, by zostawić margines na wyrośnięcie naszym waniliowym babeczkom z borówkami.
Rada
Właśnie, owoce możemy delikatnie położyć na każdej babeczce, jeżeli boimy się, że owoce opadną na dno, możemy wcześniej delikatnie oprószyć je mąką, tak jak robimy z rodzynkami przy serniku.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, grzałki powinny być nastawione na górę i dół.
Pieczemy nie dłużej niż pół godziny, dla osób mających już trochę doświadczenia w pieczeniu, wystarczy spojrzeć czy babeczki są już upieczone. Jeżeli nie mamy takiej pewności, możemy posłużyć się drewnianym patyczkiem, jeżeli po wbiciu w ciasto, nasza wykałaczka jest sucha, ciasto jest gotowe.
Po wystygnięciu możemy zabrać się za dekorację.