Dania jednogarnkowe jako opcja na szybki obiad.

Dania jednogarnkowe to praktyczna wersja posiłku, który można zawekować i przechowywać w lodówce przez kilka a nawet kilkanaście dni. Dania bez mięsa zachowują swoją świeżość jeszcze dłużej. Dania wegetariańskie wykluczają mięso ale dopuszczają jaja, mleko, nabiał i miód. Zamiast mięsa posiadają w swoim składzie warzywa, strączki, dużo przypraw i ziół. Posiłki wegańskie składają się jedynie z warzyw i całkowicie wykluczają produkty odzwierzęce.

Kilka propozycji na dania jednogarnkowe:

Leczo do wykonania leczo potrzebne będą warzywa: papryka w trzech różnych kolorach, cebula, czosnek, cukinia, pomidory świeże lub z puszki, passata pomidorowa oraz będzie kiełbasa podsmażana na smalcu. Opcjonalnie można dodać również pieczarki.

Gulasz nazywany także zupą gulaszową do której wykonania potrzebne będzie mięso wołowe, wieprzowe i drobiowe. Mięso najlepiej jest pokroić w kostkę i zamarynować dzień wcześniej w przyprawie do gulaszu, cytrynie z dodatkiem sosu sojowego. Jeżeli nie mamy zbyt wiele czasu można na 30 min zostawić mięso w przyprawach. Następnie zaczynamy od uduszenia mięsa wołowego, które wymaga najdłuższego duszenia, następnie dokładamy wieprzowinę i drobiowe mięso. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, rodzynki, ziemniaki pokrojone w kostkę, kolorowe papryki a na koniec pieczarki i cukinię.

Wegańska potrawka z grochem, przypomina bezmięsny gulasz a także potrawkę, którą można podawać z ryżem lub kaszą. Głównym składnikiem wegańskiej potrawki jest groch, który trzeba namoczyć przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Następnie musi być gotowany do miękkości przez kilka godzin. Do wegańskiej potrawki można dodać wszystkie warzywa, które lubimy. Najczęściej dodajemy papryki czerwone, zielone i żółte, cukinię, pieczarki, pomidory, czosnek, cebulę.

Do wszystkich dań jednogarnkowych konieczne jest dodawanie jak największej ilości przypraw aby nadać jej wyrazisty smak i aromat. Im większa różnorodność warzyw wykorzystanych do stworzenia potrawy tym smak staje się ciekawszy.