Zupa krem z cukinii
Cukinia to warzywo idealne. Można z niej zrobić i placuszki i zupy. Propozycja na dzisiaj to zupa krem z cukinii, która będzie idealnym uzupełnieniem dnia. Na ryneczkach czy bazarkach możemy zaopatrzyć się w różne jej rodzaje. Od małych po giganty, od zielonych po żółte i pomarańczowe. Cukinia dostarcza nam takie witaminy jak C, A, B6 oraz wapń, żelazo czy fosfor. Delikatny smak tego warzywa świetnie sprawdzi się dla osób, które lubią nietypowe smaki i kulinarne wyzwania.
Trudność przygotowania przepisu: łatwy
Czas przygotowania: 20-40 minut
Porcja dla: 2-3 osób
Składniki
- 1 duża cukinia
- 3 ziemniaki
- 0,5 szklanki napoju sojowego typu “mleko”
- 1 por
- 0,75 litra wody
- 2-3 ząbki czosnku
- Prażona cebulka
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz do smaku
Cukinia to zdecydowanie super warzywo! Młode sztuki możemy gotować razem ze skórą – jest ona na tyle miękka, że nie będzie przeszkadzać w blendowaniu. Dojrzalsze cukinię trzeba już z niej obrać – skóra na takich cukiniach jest bardziej łykowata i trudniej ją dobrze przygotować. Warzywo może być pokrojone dość niedbale, bo później i tak będzie trzeba całość zblendować. Por jest tutaj naturalnym dodatkiem, który nada ostrości naszemu daniu. Dzięki niemu zachowamy równowagę smaków i wzbogacimy skład naszej potrawy. Nie musimy go kroić, możemy oddzieloną i oczyszczoną część gotować w całości.
Do odpowiedniego garnka należy wlać wodę, aby skrócić czas przygotowania woda może gotować się podczas obierania i krojenia naszych warzyw. Sól należy dodać już teraz. Ziemniaki również można niedbale pokroić, najlepiej w średniej wielkości kostkę. Potrzebują więcej czasu na ugotowanie. Całość gotujemy aż do miękkości. Należy uważać żeby nie rozgotować całości, gdyż krem nie będzie tak smaczny jak przy zbyt miękkich warzywach .
Po kilkunastu minutach można sprawdzić czy warzywa są miękkie. Zawartość garnka możemy zblendować nieco wcześniej, gdy cukinie z dodatkami są już al dente. Dzięki temu unikniemy rozgotowania ich. W tym momencie powinniśmy dodać kilka ząbków czosnku, co zdecydowanie wzbogaci smak naszej zupy. Napój roślinny dodany podczas blendowania sprawi, iż całość będzie bardziej kremowa w swojej strukturze. Po zblendowaniu całość gotujemy jeszcze kilka chwil. Aby zaoszczędzić czas, możemy kupić już gotową prażoną cebulkę lub grzanki albo kulki ptysiowe, które będą świetnym uzupełnieniem potrawy. Dodatkowo całość można ozdobić pokrojoną natką pietruszki, kolendrą lub innymi ulubionymi ziołami.
Smacznego!