Babeczki z owocami

Deser. Piękne słowo kryjące w sobie zapowiedź czegoś dobrego, co można spożyć po obiedzie czy potraktować jako idealne towarzystwo do popołudniowej kawy lub herbaty. Zaraz za tym słowem na myśl przychodzą słodkie skojarzenia: galaretka, mus czekoladowy, pianka, kisiel, kulka lud dwie ulubionych lodów, ciastko czy kawałek tortu. Deser podawany może być w wersji na zimno lub na ciepło, za każdym razem jest słodki. Wśród deserów są także babeczki. Czy można wykonać je, z czym się chce? Oczywiście! Można nadziewać je dowolnie lub też do ich ciasta wrzucić ulubione dodatki. Na przykład owoce, by poza słodyczą deseru mieć coś i dla zdrowia.

Babeczka babeczce nierówna

Babeczka to wypiek będący idealny na różnego rodzaju przyjęcia typu urodziny, chrzciny, imienny czy rocznica ślubu czy też zwykłe dni, kiedy akurat przyjdzie ochota na coś słodkiego. Stanowi małą, upieczoną część wcześniej przygotowanego ciasta. Zwykle do ich przyrządzenia używa się papierowych lub silikonowych papilotek lub też dedykowanej im blachy.

Jednak – choć przygotowanie jest takie samo – babeczka babeczce równa nie jest, a to przez dowolność nadziewania tego wypieku. Można bowiem nabić zwykłą babeczkę ulubionym kremem, np. waniliowym, ale też wrzucić do niej pastyli czekolady, pralinkę czy piankę, orzech laskowy albo pokusić się o wersję sezonową, używając owoców. Po tę wersję warto sięgać najczęściej, bo poza cukrem, który wpłynie na poprawę nastroju, będzie można dostarczyć też organizmowi coś dobrego.

Owoce są niskokaloryczne, obfitują w wartości odżywcze takie jak: enzymy, sole mineralne, błonnik i antyoksydanty, na przykład witaminę A, E, C, flawonoidy. Dzięki zawartości kwasów wzmacniają odporność, warto więc sięgać po nie nawet przy tworzeniu wypieków, na przykład babeczek, do których przepis znajduje się poniżej.

Składniki na 12 porcji:

  • 125 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 1 ¼ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki mleka

Owoce:

  • 24 maliny lub truskawki lub jeżyny albo wiśnie (dowolność)
  • 48 jagód

Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Miękkie masło ubić z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas dokładnie miksując.
Mąkę przesiać z proszkiem do miski, wymieszać.
Do ubitego masła dodawać w krótkich odstępach czasu łyżkę mąki z proszkiem na przemian z mlekiem, miksować na średnich obrotach.
Ciasto nałożyć do 12 papilotek umieszczonych w formie do trochę ponad połowy wysokości. Do każdej babeczki wcisnąć 2 maliny (truskawki/jeżyny/wiśnie) i 4 jagody.
Piec przez około 23 minuty.