Mus czekoladowy na kokosowym spodzie
Kokosowe słodycze to przysmak z dzieciństwa dla wielu z nas. Uchodził on za posmak luksusu i elegancji, do dzisiaj są też produkowane znane słodycze z kokosowymi wiórkami. Jednak w dzisiejszym przepisie zostanie przedstawiona zdrowsza alternatywa deseru, który może zaspokoić nasze najdziksze zachcianki słodyczowe. Ponadto kokos to źródło witaminy C, fosforu, potasu i magnezu. Zawiera również dużo zdrowych tłuszczy, więc jak najbardziej może być używany do celów dietetycznych. Mleczko kokosowe i orzech kokosowy są obecnie dostępne właściwie w każdym większym sklepie, który zaopatruje się w zagraniczne produkty. Ale już połączenie musu czekoladowego z kokosem to jest istny raj dla kubków smakowych!
Czas przygotowania: 2-3 godz
Trudność przygotowania: średni
Porcja dla 3-4 osób
Składniki
Mus czekoladowy
- 250ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki kakao naturalnego
- 1 łyżeczka agar
- 40 ml letniej wody
Kokosowy spód
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 50 ml wody
- 10 łyżek nasion chia
- 1 łyżka miodu lub odpowiednia ilość innego słodzidła
Na początek najlepiej skupić się na przygotowaniu kokosowego spodu. Obydwie warstwy potrzebują czasu na “przetrawienie się” smakami. Dobrej jakości mleczko kokosowe ma słodki posmak i do deseru wystarczy niewielka ilość miodu, cukru lub innej substancji słodzącej, której używamy na co dzień by wzbogacić smak naszego deseru. Odmierzoną ilość nasion dodajemy do mleczka kokosowego, które przelaliśmy do wcześniej przygotowanej miski. Chia jest niesamowitym dodatkiem, który może zastąpić wysokokaloryczne puddingi. Mleczko kokosowe, dzięki zawartości wody idealnie sprawdzi się jako “spulchniacz” deserowego spodu. W momencie gdy nasze składniki na spód deseru nabiorą objętości (ale nie staną się zbyt gęste) możemy przejść do przekładania zawartości do naszykowanych szklanek lub pucharków. Całość powinna zająć połowę objętości naczynia. Tak częściowo przygotowany deser wkładamy na 30-45 minut do lodówki by nasiona chia mogły stworzyć kokosowy i zdrowy pudding.
Końcowym elementem, który potrzebny jest do przygotowania tego deseru jest mus czekoladowy. Śmietanę powinno ubić się na sztywno. Kolejnym krokiem jest przygotowanie mieszanki, która sprawi, że nasz mus będzie nieco bardziej “galaretkowy”. Wystarczy 40ml wody (najlepiej nieco letniej, gdyż w takiej temperaturze składniki najlepiej łączą się w całość) i odpowiednią ilość agaru wymieszanych razem. Śmietanę kremówkę należy ubić na sztywno. Do przygotowanej śmietany dodajemy agar i naturalne kakao wymieszane z niewielką ilością letniej wody. Powinny utworzyć jednolitą i puszystą masę. Mus czekoladowy wykładamy do pucharków, w których wcześniej chłodziliśmy mleczko kokosowe z nasionami chia. Deser można dodatkowo ozdobić świeżymi listkami mięty, skrojoną czekoladą (i/ lub wiórkami kokosowymi) oraz kilkoma owocami malin.
Smacznego!