Bułeczki z białym serem
Bułeczki z białym serem to doskonały sposób na drugie śniadanie nie tylko dla dzieci, ale również dla dorosłych. Są słodkie, pyszne i łatwe w przyrządzeniu. Najlepiej smakują tuż po przygotowaniu, kiedy są jeszcze ciepłe. Opcjonalnie do ciasta można dodać garść rodzynek, które pobudzą kubki smakowe. Jak w takim razie przygotować te przepyszne lekkie bułeczki?
Niezbędne składniki
Do przygotowania bułeczek będzie potrzebne ciasto i masa serowa. Składniki do ciasta to:
- 20 g drożdży,
- pół szklanki mleka,
- 50 g cukru,
- 300 g mąki pszennej,
- jedno jajko,
- trochę soli
- 30 g stopionego masła.
Do przyrządzenia masy serowej trzeba przygotować:
- 200 g białego sera,
- 70 g cukru,
- łyżkę cukru waniliowego,
- jedno jajko
- opakowanie budyniu waniliowego.
Do posmarowania bułeczek warto użyć żółtka wymieszanego z łyżeczką mleka. Opcjonalnie na koniec można danie oprószyć cukrem pudrem. Przygotowane składniki powinny wystarczyć do przyrządzenia około 20 sztuk bułeczek.
Przygotowanie ciasta
Drożdże z dodatkiem łyżki cukru i trzech łyżek mąki trzeba rozpuścić w połowie szklanki ciepłego mleka i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę odstawia się w ciepłe miejsce na 30 minut. Ważne jest, aby w miejscu, gdzie odłożyło się ciasto, nie było przeciągów. Gdy minie pół godziny należy do wyrośniętych drożdży dodać resztę składników ciasta, a pod koniec dodać stopione masło. Teraz najlepiej jest wszystko wyrobić rękami do uzyskania jednolitej masy. Na koniec ciasto wkłada się do naoliwionej miski, przykrywa ścierką i odstawia na godzinę aż do urośnięcia.
Przygotowanie bułeczek i masy serowej
Do przygotowania masy serowej będzie trzeba jedynie rozetrzeć twaróg z pozostałymi składnikami. Wyrośnięte ciasto wyjmuje się z miski i porcjuje na kilka części w celu ułatwienia pracy. Każdą porcję ciasta trzeba rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku około 10 cm. Na każdy kwadrat nakłada się odrobinę masy serowej i dokładnie skleja się rogi u góry. Należy pamiętać o dokładnym zlepieniu rogów ciasta, aby podczas pieczenia bułeczki się nie otworzyły.
Gotowe bułeczki umieszcza się na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne jest, aby nie były zbyt blisko siebie. Przed wstawieniem do piekarnika trzeba odstawić blaszkę na 30 minut, aby bułeczki się napuszyły. Przed wstawieniem do piekarnika można posmarować ciasto żółtkiem wymieszanym z łyżeczką mleka. Ostatni etap to wstawienie bułeczek do piekarnika. Ciasto trzeba piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem bułeczki warto ostudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem.