Casserole z kurczakiem i ciecierzycą

Jeżeli ktoś nie ma pomysłu na pyszny i wykwintny obiad, to powinien pomyśleć o przygotowaniu casserole z kurczakiem i ciecierzycą. Niewielkim nakładem pracy można zaskoczyć gości i rodzinę, zwłaszcza że nie jest to zbyt popularne danie na polskich stołach. Większość ludzi lubi kurczaka, więc można być pewnym, że nikt nie będzie wybrzydzał. Sos winno-pomidorowy z ciecierzycą dodaje daniu niecodziennego charakteru i aromatu. Kurczaka można podawać z bagietką, frytkami lub zapiekanymi ziemniaczkami.

Skompletowanie składników

Jeżeli kucharz ma w planach przygotowanie dania na około 6 – 8 porcji, to powinien skompletować takie składniki jak:

  • udka z kurczaka – 8 sztuk, każde po około 130 – 200 g,
  • przecier pomidorowy – 250 ml,
  • czerwone wino – 125 ml,
  • bulion drobiowy (najlepiej domowy) – 125 ml,
  • fileciki anchois (4 sztuki) z dodatkiem łyżki zalewy,
  • puszka ciecierzycy,
  • czosnek – 3 ząbki w łupinach,
  • liść laurowy – 3 szt.,
  • pomidorki koktajlowe – 4 gałązki.

Do przyrządzenia marynaty niezbędne będą:

  • czerwona papryka w proszku – 1 łyżeczka,
  • suszone oregano – 2 łyżeczki,
  • starta skórka z jednej cytryny,
  • czosnek – 3 ząbki drobno starte na tarce o małych oczkach,
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki.

Przygotowanie dania

Na samym początku można rozgrzać piekarnik do 190 stopni, aby później nie czekać. Wszystkie składniki marynaty miesza się ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Kawałki kurczaka trzeba wrzucić do większej miski i dokładnie wymieszać z marynatą. Następnie należy rozgrzać patelnię. Dobrze jest mieć większą patelnię, aby zmieściły się wszystkie kawałki. Udka obsmaża się z każdej strony. Gdy mięso jest już obsmażone, można dodać sos pomidorowy, bulion drobiowy, czerwone wino i posiekane anchois z zalewą. Całość trzeba doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 2-3 minut.

Kolejny etap to dodanie ciecierzycy, czosnku w łupinach i liści laurowych. Teraz wystarczy wszystko wymieszać i wstawić do piekarnika na 45 minut. Naczynie z daniem musi być przykryte. Gdy minie czas pieczenia, zdejmuje się pokrywkę i pozostawia potrawę w piekarniku na 15 minut. Po kwadransie dodać gałązki z pomidorkami koktajlowymi i pozostawić danie na kolejne 15 minut.

Jeżeli ktoś woli gęstszy sos, to może do dania dodać mąkę ziemniaczaną. Aby to zrobić, należy po upieczeniu wyjąć mięso z naczynia. Do sosu wystarczy dodać 2 łyżeczki mąki rozrobionej z dwiema łyżkami wody. Wszystko należy wymieszać i zagotować. Na koniec kawałki kurczaka wkłada się do naczynia i już można podawać.