Chrupiące ziemniaczki
Pyszne i chrupiące ziemniaczki mogą być doskonałym dodatkiem do dań mięsnych lub rybnych. Można je podawać razem z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki. Dowiedz się, jak zrobić smakowite i chrupiące ziemniaczki.
Składniki na chrupiące ziemniaczki:
- Na przygotowanie około 4 porcji tego dania, musisz zaopatrzyć się w 1 lub 1 ½ ziemniaków. Najlepsze będą ziemniaki sypkie, na przykład odmiana Vineta.
- 100 ml oleju roślinnego słonecznikowego lub rzepakowego, równie dobrze można użyć oliwy z oliwek lub smalcu, czy tłuszczu gęsiego.
- Gruboziarnista sól do posypania ziemniaków.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki, umyj a następnie pokrój je na około 4 centymetrowe kawałki.
- Włóż je do garnka z zimną, osoloną wodą i zagotuj. Pod koniec gotowania, zmniejsz ogień i gotuj dalej bez pokrywki około 10 minut.
- Podgrzej oliwę, olej lub tłuszcz w garnuszku, ale zrób to cały czas pilnując oleju – nie może zacząć się dymić, ale powinien być dobrze nagrzany.
- Rozgrzej piekarnik do około 200 stopni.
- Odcedź ziemniaki i włóż je ponownie do garnka. Nastaw młyn ogień i umieść na nim garnek z ziemniakami. Po kilku sekundach wlej do garnka trochę gorącego oleju i wymieszaj delikatnie ziemniaki.
- Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż na nią ziemniaki, zachowując możliwie, jak największe odstępy. Polej ziemniaki pozostałą oliwą z garnuszka. Wstaw blachę do uprzednio nagrzanego piekarnika.
- Piecz w piekarniku przez około 15 minut, a następnie otwórz piekarnik i przy pomocy łopatki przewróć ziemniaki na drugą stronę. Jeśli nie wiesz, kiedy będą gotowe, musisz zobaczyć czy zarumieniły się na złoty kolor. Gdy nie chcą się zarumienić, na ostatnie kilka minut pieczenia zwiększ temperaturę piekarnika do 220 stopni. Wówczas ziemniaki ładnie się przyrumienią, a dodatkowo będą chrupkie. Aby nadać im pożądaną chrupkość, można włączyć też w piekarniku funkcję grilla – ułatwi to przypiekanie.
- Po wyjęciu z piekarnika posyp upieczone ziemniaki solą gruboziarnistą.
Co jeszcze można dodać do chrupiących ziemniaczków?
Chrupiące ziemniaki można upiec także z ziołami prowansalskimi, czosnkiem lub plastrami boczku. Boczek nadaje chrupkim ziemniaczkom aromatu oraz podnosi walory smakowe. Aby przygotować taką wersję ziemniaczków, należy kupić dobrej jakości, świeży boczek i poukładać go na blasze razem z ziemniakami. Można też odpowiednio długimi plastrami boczku pozawijać ziemniaczki, wówczas otrzymamy smaczną i sycącą potrawę, idealną na zimniejsze dni, kiedy zapotrzebowanie na kalorie jest znacznie większe. Danie to można również przyprawiać na wiele innych sposobów, na przykład posypując słodką papryką. Sproszkowana papryka ma także tą zaletę, że nadaje pieczonym ziemniakom piękny, rumiany kolor. Chrupiące ziemniaczki mogą być doskonałym zamiennikiem dla frytek lub talarków ziemniaczanych.