Ciasto korzenne z mascarpone
Przyprawy korzenne niezmiennie i od lat kojarzą się z okresem świąt Bożego Narodzenia. Mieszanka mielonego kardamonu, goździków, imbiru, anyżu, gałki muszkatołowej i cynamonu idealnie sprawdza się przy wypiekach, jak i przy zimowej kawie, którą smak chce się wzbogacić. Czy jednak przyprawa korzenna zarezerwowana jest jedynie na okres zimy? Ani trochę! Można ją kupić czy też stworzyć własną – która okazuje się być lepsza, ponieważ nie ma takiej ilości cukru czy słodzików jak te ze sklepowych półek – i cieszyć się smacznym ciastem, na przykład z dodatkiem kremu z mascarpone, także o innych porach roku, kiedy po prostu przyjdzie na nie ochota.
Niesamowita mieszanka
Co sprawia, że przyprawa korzenna cieszy się aż taką popularnością i nie tylko dodawana jest do świątecznego piernika? Jej zapach jest bardzo aromatyczny, a smak wyrazisty i przyjemny dla podniebienia. Nic dziwnego, że poza wypiekami dodawana jest także do kawy czy owsianki, które wzbogaca swoimi właściwościami, bowiem przyprawa korzenna jest źródłem wielu prozdrowotnych substancji. Każdy z jej składników pływa pozytywnie na ciało, dlatego nie warto rezerwować jej jedynie na okres grudniowy.
Ciasto idealne do kawy
Jako że w polskiej kulturze na dobre zadomowiło się picie popołudniowej kawy lub herbaty – zazwyczaj w niedzielę, kiedy dzień po prostu jest luźniejszy – oraz dobieranie do nich odpowiedniego towarzystwa w postaci deseru.
Najczęściej są to wszelkiego rodzaju ciasta – czy to drożdżowe, czy z kremem – lub lody albo też galaretki. Jeśli na samą myśl o takim zbliżającym się niedzielnym popołudniu przyjdzie ochota na ciasto z posmakiem korzennych przypraw, nie trzeba mówić sobie, że taki wypiek to jest odpowiedni zimą, a po prostu sprawdzić, czy produkty są w lodówce i w spiżarni i wziąć się do pracy.
Poniższy przepis to pomysł na pyszne ciasto korzenne z serkiem mascarpone przy użyciu tortownicy o średnicy 24 cm. Smacznego!
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
- 200 g brązowego cukru
- 4 jajka
- 120 g orzechów (najlepiej sprawdzą się laskowe i włoskie)
- 150 ml mleka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy korzennej (najlepiej domowej)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem:
- 250g serka mascarpone
- 250 g śmietanki 30% lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Orzechy zmielić na gruby pył. Pokrojone na kawałki masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym jajku oraz rozdrobnione orzechy. Wsypać przyprawę korzenną i kakao, mieszać delikatnie i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ekstrakt z wanilii. Dolewać mleko. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego musu.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a jej wewnętrzną obręcz wysmarować masłem. Przelać do niej masę. Ciasto należy piec do „suchego patyczka” – około 50-55 minut w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem lub w 200 stopniach bez tej funkcji.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krem: śmietanę i serek mascarpone mocno schłodzić. Śmietanę ubić na gęsto, dodając pod koniec cukier puder. Dodać do niej serek i dokładnie zmiksować do połączenia.
Po ostygnięciu ciasto przekroić w połowie wysokości na dwa równe placki. Posmarować jeden z nich (wcześniej można nasączyć go odrobiną rumu, jeśli ma być tylko dla dorosłych) kremem z serka mascarpone i nałożyć drugi placek. Górę posypać cukrem pudrem.