Ciasto truskawkowe z galaretką
Szybkie ciasto truskawkowe z galaretką stanowi smaczny deser, idealny na wczesnoletni podwieczorek. Jego przygotowanie nie jest kosztowne, ani nie zajmuje dużo czasu. Przeczytaj poniższy przepis i sprawdź, jak zrobić przepyszne ciasto truskawkowe – w sam raz na czerwcowe popołudnie przy herbacie.
Składniki na ciasto truskawkowe:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru ( możesz zmienić te proporcje w zależności od upodobań i potrzeb )
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej tortowej
- 4 do 6 łyżek oleju roślinnego słonecznikowego lub rzepakowego
- 3 do 5 łyżeczek proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 lub 3 łyżki octu
- 2, ewentualnie 3 galaretki truskawkowe
- 60 dkg świeżych truskawek ( w zależności od wielkości owoców, będzie to mniejsza lub większa waga )
Sposób przygotowania:
- Truskawki obierz i umyj, a następnie odsącz z nich wodę przy pomocy sita. Pozostaw do wyschnięcia.
- Żółtka oddziel od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj na sztywna pianę. Podczas ubijania stopniowo dodawaj na przemian raz żółtka, a raz cukier.
- Cały czas ubijając masę, wlej ostrożnie cienkim strumieniem olej. Posługując się sitkiem, stopniowo dodawaj przesianą mąkę pszenną.
- Do masy dodaj również proszek do pieczenia oraz ocet.
- Starannie wymieszaj masę.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej powstałą masę.
- Nagrzej piekarnik do 170 stopni i wstaw ciasto do pieczenia na około 45 minut. Jeśli chcesz mieć pewność, że ciasto nie będzie w środku surowe, użyj w tym celu długiej wykałaczki do szaszłyków. Uchyl delikatnie drzwiczki piekarnika i nakłuj ciasto wykałaczką. Gdy zauważysz, że patyczek jest suchy i nie pozostała na nim przyklejona masa, to znaczy, że można je wyjąć z piekarnika. Ciasto powinno przybrać złoty kolor – wówczas jest dobrze upieczone.
- Po wyjęciu z piekarnika ostudź ciasto i zdejmij ostrożnie papier do pieczenia, żeby nie pokruszyć brzegów ciasta.
Przygotowanie galaretki z truskawkami:
- Osuszone truskawki przekrój na połówki.
- Galaretki rozpuścić według instrukcji podanej na opakowaniu.
- Ułóż połówki truskawek na upieczonym i wystudzonym cieście.
- Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylej ją ostrożnie na ciasto.
- Włóż ciasto do lodówki. Musi ono tam pozostać do momentu, w którym galaretka całkowicie stężeje.
Ciasto można podawać także z odrobiną bitej śmietany. Zamiast truskawek do ciasta, można użyć też innych owoców, dobierając odpowiedni smak galaretki. Dobre będą również poziomki, słodkie borówki, a nawet połówki brzoskwini w syropie – w przypadku tych owoców, doskonale sprawdzi się galaretka zarówno brzoskwiniowa, jak i ta o cytrynowym smaku.