Ciasto truskawkowe z galaretką

Szybkie ciasto truskawkowe z galaretką stanowi smaczny deser, idealny na wczesnoletni podwieczorek. Jego przygotowanie nie jest kosztowne, ani nie zajmuje dużo czasu. Przeczytaj poniższy przepis i sprawdź, jak zrobić przepyszne ciasto truskawkowe – w sam raz na czerwcowe popołudnie przy herbacie.

Składniki na ciasto truskawkowe:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru ( możesz zmienić te proporcje w zależności od upodobań i potrzeb )
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4 do 6 łyżek oleju roślinnego słonecznikowego lub rzepakowego
  • 3 do 5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 lub 3 łyżki octu
  • 2, ewentualnie 3 galaretki truskawkowe
  • 60 dkg świeżych truskawek ( w zależności od wielkości owoców, będzie to mniejsza lub większa waga )

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki obierz i umyj, a następnie odsącz z nich wodę przy pomocy sita. Pozostaw do wyschnięcia.
  2. Żółtka oddziel od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj na sztywna pianę. Podczas ubijania stopniowo dodawaj na przemian raz żółtka, a raz cukier.
  3. Cały czas ubijając masę, wlej ostrożnie cienkim strumieniem olej. Posługując się sitkiem, stopniowo dodawaj przesianą mąkę pszenną.
  4. Do masy dodaj również proszek do pieczenia oraz ocet.
  5. Starannie wymieszaj masę.
  6. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej powstałą masę.
  7. Nagrzej piekarnik do 170 stopni i wstaw ciasto do pieczenia na około 45 minut. Jeśli chcesz mieć pewność, że ciasto nie będzie w środku surowe, użyj w tym celu długiej wykałaczki do szaszłyków. Uchyl delikatnie drzwiczki piekarnika i nakłuj ciasto wykałaczką. Gdy zauważysz, że patyczek jest suchy i nie pozostała na nim przyklejona masa, to znaczy, że można je wyjąć z piekarnika. Ciasto powinno przybrać złoty kolor – wówczas jest dobrze upieczone.
  8. Po wyjęciu z piekarnika ostudź ciasto i zdejmij ostrożnie papier do pieczenia, żeby nie pokruszyć brzegów ciasta.

Przygotowanie galaretki z truskawkami:

  1. Osuszone truskawki przekrój na połówki.
  2. Galaretki rozpuścić według instrukcji podanej na opakowaniu.
  3. Ułóż połówki truskawek na upieczonym i wystudzonym cieście.
  4. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylej ją ostrożnie na ciasto.
  5. Włóż ciasto do lodówki. Musi ono tam pozostać do momentu, w którym galaretka całkowicie stężeje.

Ciasto można podawać także z odrobiną bitej śmietany. Zamiast truskawek do ciasta, można użyć też innych owoców, dobierając odpowiedni smak galaretki. Dobre będą również poziomki, słodkie borówki, a nawet połówki brzoskwini w syropie – w przypadku tych owoców, doskonale sprawdzi się galaretka zarówno brzoskwiniowa, jak i ta o cytrynowym smaku.